Értékes kincset találtak az esztergomi bazilika keresztjében, több mint 175 éve rejtették el

Meglepő tárgyat rejteget 1845 óta Magyarország legnagyobb egyházi épülete, amiről csak napjainkban sikerült tudomást szerezni.

Az esztergomi bazilika kincse

Érdekes leletet találtak Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház kupolájának keresztjében, melyet a becslések szerint 176 évvel ezelőtt helyeztek el ott. Aligha bukkantak volna rá a szakemberek, ha ne kezdték volna meg idén a bazilika átfogó tatarozási munkálatait – számolt be róla a Filantropikum.

A 100 méter magas épület, ami egyébként a második világháború bombázásait is túlélte, szinte tökéletes állapotban őrizte meg a jelennek azt az időkapszulát, melyet a keresztjében rejtettek el. Bár maga a kapszula igencsak megsérült az idők folyamán, a tartalma szerencsére biztonságosan fennmaradt.

Török Csaba, a templom kincstárának elnöke úgy nyilatkozott, a történészek által feltárt dokumentumok értékes adatokat fednek fel abból az időből, amikor a katedrális épült. A munkálatok 1822-ben kezdődtek, az időkapszulát pedig feltehetően 1845-ben helyezhette el a keresztben az akkori érsek, Kopácsy József és a főépítész, Hild József. Hild azután vette át a munkálatok felügyeletét, hogy elődjét, Packh Jánost egy rablás során meggyilkolták.

„Kopácsy érsek tudta, hogy nem éri meg az építkezés befejezését, ezért, amikor a kereszt elkészült, úgy döntött, hátra szeretne hagyni benne néhány morzsát az építészek emlékeiből, illetve a kor történéseiből” – nyilatkozta Török Csaba.

Mi volt a dokumentumokban? Lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2