Erdély egy igazi ékszerdoboz: 4 gyönyörű hely, melyet feltétlenül látnod kell!

Ha még nem jártál Erdélyben, akkor itt az idő, ugyanis érdemes tavasszal vagy nyáron útnak indulni, ilyenkor láthatunk igazi csodákat. Mutatunk 4 csodálatos látványosságot, melyet meg kell látogatnod, ha Erdélybe utazol!

Szent Anna-tó

A Szent Anna-tó egy krátertó az erdélyi Csomád-hegység egyik vulkáni kráterében, Tusnádfürdőhöz közel. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp található. A tó felszíne 0,22 km², alakja közel kör alakú, medre, amely az egykori vulkán krátere volt, tölcsér alakú. A víz planktonmennyisége és sótartalma alacsony, azonban a fenékre lerakódott feketésbarna iszap miatt zavarosnak tűnik.

A Szent Anna-tó vízgyűjtő területe kicsi, semmilyen kapcsolatban nincs a helyi vízrajzi hálózattal, főleg a csapadék táplálja. Nincs közvetlen lefolyása, a víz csak a földbe szivárog el és bukkan fel később források formájában a vulkán külső részén. A tóban fürödni 2018 áprilisa óta tilos, ez alól engedélyhez kötötten versenyek és speciális rendezvények képezhetnek kivételt. A Szent Anna-tó partján az édesszájúak megkóstolhatják az eredeti erdélyi kürtőskalácsot, de a bátrabbak csónakázhatnak is a tavon. Azonban óvatosnak kell lenni, az erdélyi hegységekben élő medvék gyakran járnak le a tóhoz inni.

Gyilkos-tó

A nevezetesség Hargita megyében, a Hagymás-hegységben található. Keletkezéséről sok legenda kering, de létrejöttének valós körülményeiről még ma is vitatkoznak a szakértők: az egyik álláspont szerint 1837 nyarán keletkezett, egy közeli hegyről lezúduló törmelék hozta létre. A tó különlegességét az adja, hogy a vízből kilógva mindenütt egy erdő maradványait, kibukkanó fenyőfa csonkokat látunk. Nevét, illetve az ugyancsak sokszor használt „vörös” jelzőt egy legendából eredeztetik, mely szerint korábban a leomló törmelék maga alá temetett egy pásztort, nyájával együtt, és a vér sokáig vörösre festette a vizet. Bár a tó már visszahúzódóban van, és pár évtizeden belül vélhetően teljesen eltűnik, ma még Erdély egyik legkedveltebb látványossága.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2