Így szól a hagyomány: Luca napi jóslatok és szerelmi mágia

Állítólag a Luca nap és a karácsony között elvégzett mágikus szertartások a leghatásosabbak, így össze is gyűjtöttünk párat nektek. Egy próbát megér!

Ma van Luca napja

Szent Luca legendája egészen a negyedig századig nyúlik vissza. Nevének napja az akkori naptár szerint az év legrövidebb napja volt, így nem meglepő, hogy ennyi babona fűződik hozzá. Mivel az ókorban pont Luca napra esett a téli napfoduló, ezért hagyományosan ünnepnap, így munkaszüneti nap volt. Ez nem változott a középkorban, sőt egészen a tizenkilencedig századig. A néphagyomány szerint, ezért Luca napján tilos mindenféle házimunka. Különösen tiltott a mai napon: a főzés, a sütés és mosás!

Luca legendája

A történet szerint Luca szüzességet fogadott titokban és a hozományát szétosztotta a szegények között. Ez nem nagyon tetszett a vőlegényének, aki a hozományra igencsak féltékeny volt. Ezért feljelentette Lucát, hogy keresztény lett, ami az akkori időkben nagyjából halálbüntetéssel ért fel. Mivel a bíróságon Luca nem mutatott hajlandóságot a házasságra, ezért a korban szokásos módon, prostitúcióra ítélték. Ám isteni csoda folytán, nem bírták elmozdítani a helyéről. Ezután megkínozták és megölték. A jó Luca így lett az utcalányok védőszentje. Fényt jelentő neve miatt a vakok és szembetegségben szenvedők jótevője, a különleges kínzások miatt pedig az éles szerszámmal dolgozók védője.

Kattints, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak