Több megyére elsőfokú veszélyjelzést adott ki a Meteorológiai Szolgálat

Eleged van már a hidegből? Továbbra is nagy területen lehet fagyra számítani, de hamarosan ismét visszatér az igazi tavasz.

Csütörtöki időjárás

A felhőtömb kelet felé halad, illetve gomolyfelhők is képződnek, de a legtöbb helyen több órára kisüt a nap. Több helyen – nagyobb számban az északkeleti megyékben – alakulhat ki zápor, hózápor, esetleg zivatar is lehet. Késő délután, estefelé megszűnik a csapadék, a felhőzet is jelentősen csökken. Az északnyugati szél ismét nagy területen feltámad, erős, néhol viharos lökések kísérik, majd estefelé mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű.

Veszélyjelzés

A délutáni órákban elsősorban a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben a hózáporokat, hódara-, jégdarazáporokat, záporokat zivatartevékenység is kísérheti. Környezetükben viharossá (60-70 km/h) fokozódhat a szél. Az intenzívebb hózáporokból esetleg átmeneti vékony hóréteg (ált. lepel - 2 cm-es, de lokálisan akár több is) is kialakulhat.

Elsőfokú veszélyjelzést négy megyére adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben alakulhat ki zivatar. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Mikor tér vissza a tavasz?

A következő 1-2 éjszakán még az ország nagyobb részén fagyni fog, de dél-nyugat felől egyre enyhébb levegő érkezik, ami a hétvégén érkezik meg a Kárpát-medence fölé. Ennek hatására gyengülnek majd az éjszakai fagyok, és napközben 15-20 fok között alakulnak a csúcsértékek.

Minderről az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos beszélt egy rádióműsorban.

Forrás, fotó: OMSZ, leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!