Titkos alagutakat találtak a Corvin Áruház alatt

Jelenleg is javában zajlik a budapesti Corvin Áruház felújítása. Óriási meglepetésnek számított, amikor eddig nem ismert alagutakat találtak az épület pinceszintjén.

A Corvin múltja és jövője

A Blaha Lujza téren álló Corvin Áruház az egyik legrégebbi budapesti nagyáruház, ami az ország első mozija helyén épült meg csaknem száz évvel ezelőtt. Kalandos történetét az Index foglalta össze nemrégiben. A cikkben szó esik róla, hogy a bevásárlóközpont számtalan üzletnek, szolgáltatásnak és eseménynek adott otthont az elmúlt évszázad során, ráadásul az ország első mozgólépcsőjét is itt adták át 1931-ben. A második világháborúban bár kiégett az épület, a pláza viszonylag kevés sérüléssel vészelte át a főváros ostromát. A következő csapás az 1956-os forradalom és szabadságharc idején érte, ekkor súlyos károkat szenvedett. Később a bevásárlóközpont Centrum Corvin Áruház néven folytatta tevékenységét, egészen a rendszerváltásig. Azonban még ezután is meglehetősen sokáig kellett várni, hogy a létesítmény visszanyerje régi pompáját.

Az épület megújulásának első nyitánya az volt, amikor 51 év után, 2018 májusában lekerült a homlokzatról a sokat vitatott alumíniumborítás, s bár kopottan és koszosan, de ismét eredeti arcát mutatta meg a fővárosiaknak az áruház homlokzata. Ezek után megkezdődhetett az újraépítés terveinek előkészítése. Az épületet sajnos nem tudják teljes mértékben az eredeti állapotában visszaállítani, de mentik, ami a menthető, ami leginkább a belső terek rekonstrukciójánál lehetséges.

Az egykori Corvin Áruház irodaházként folytatja majd „pályafutását” 2023 tavaszán, de ismételten megnyitja majd kapuit a földszinten a Spar, a földszinten pedig újra kávéházak, kereskedelmi egységek és egy fitneszterem költözik majd be. Magasabb szolgáltatási minőségben újra látogatható lesz az emeleti terasz is, az egykori Corvintető helyén egy skybar-jellegű bisztrót kívánnak kialakítani.

Óriási meglepetésnek számított, amikor a pinceszint fal- és aljzatbontásakor két titkos és eddig nem ismert alagutat találtak.

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotók: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11; Fortepan / FŐFOTÓ

Oldalak

  • 1
  • 2
Címkék: