A Balaton nem zár be ősszel: erre a 3 helyre mindenképp el kell látogatnotok!

A Balaton nem csupán a vízi élményekről szól és nemcsak a kánikulában nyújt menedéket strandjaival, hanem nagyszerű úti cél azok számára is, akik a kora őszi kellemes időjárásban aktívan felfedeznék a természet szépségeit, a Balaton kulturális kincseit vagy az ősz szezonális gasztronómiai kínálatát. (x)

Életérzés

A Balaton nem csak egy tó, a Balaton életérzés. Fedezzük fel, mi mindent nyújt ez a sokszínű vidék kora ősszel is! Ráadásul annyi programot és látnivalót kínál, hogy szinte minden magyarnak megvan a saját Balaton-története: mindig, mindenkinek egy új színét fedi fel. A retró lángos, a magasban a Szigligeti vár, a vitorlákkal pettyezett víztükör, a szüreti forgatagok - csak hogy néhányat említsünk. Mindegy, hogy egy napra, egy egész hétre vagy évszakra kötünk ki a partjainál, unatkozni képtelenség. Hiszen a Balaton már nemcsak szezonális, nyári úti cél, hanem egyre fejlődő infrastruktúrájával és számtalan új attrakciójával egész évben élményt nyújt az idelátogatóknak. Most mutatunk 3 helyet a környéken, amit vétek lenne kihagyni!

Hévíz, a megunhatatlan

A bőséges egészségturisztikai kínálat egész évben fontos vonzerő, hála a balatoni gyógyvizek sokféleségének. A vendégek a Balaton melletti Hévízen pihenhetnek a világ második legnagyobb termáltavában. A 4,4 hektáros hévízi termáltavat bőséges vízhozamú, kén-, rádium- és ásványianyag-tartalmú forrás táplálja, ezért a tó télen 23-25, nyáron 33-36 Celsius fokos vize 72 óra alatt teljesen kicserélődik.

Veszprém - nem csak a történelem szerelmeseinek

A kulturális feltöltődésre vágyóknak is ezernyi élményt nyújt a környék: megismerkedhetünk közelebbről a folyamatosan megújuló, Balaton környéki várak történetével. Veszprém belvárosában a városmag fölé magasodó várnegyedben egymást érik a múzeumok, paloták, galériák és templomok. Sétálj el a Tűztoronytól egészen a Veszprémi vár északi fokáig, ahol Szent István és Boldog Gizella szobra tekint le az óváros házaira.

A kihagyhatatlan Kis-Balaton

Nagyon megéri kicsit jobban eltávolodni a Balaton vizétől és meg sem állni a vadregényes Kis-Balatonig! A Kis-Balaton sokszínű természetvédelmi terület, igazi madárparadicsom, ahol különleges fajokat is megfigyelhetsz. Irány a Kis-Balaton Ház, majd az ikonikus fahídon át a Kányavári-sziget, amely egész évben látogatható, majd tegyünk egy kitérőt a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumba!

Ha Balaton, akkor finom borok

Ne feledkezzünk el a kiváló balatoni borászatokról sem, amelyeknél épp most kezdődik a szüret és a szüreti programok ideje. A borok szerelmeseit a Balaton hat borvidéke is csábítja. A Balatoni Kör nevű borászati és gasztronómiai összefogás egyik legfontosabb terméke a BalatonBor: az egységes ízvilágú, könnyű, gyümölcsös olaszrizling a Balaton régió bormárkája. A HegyBor meghatározott földrajzi területről származó szőlőből készült olaszrizling, ami az adott „hegy” jellemzőit mutatja. Ami a sajátosan balatoni szőlőfajtákat illeti, a kéknyelű csak a Badacsonyi borvidéken termő ősi magyar szőlőfajta, hungarikum. Különleges ízvilágú fehérbort és pezsgőt készítenek belőle.

Balaton. Ezernyi kaland a vízen túl. A nyárral nem ér véget a szezon, töltődj fel új élményekkel egész évben!

Tématámogatás: Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség
A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak