Utazás

Nagy a baj! Pár éven belül fürdésre alkalmatlanná válhat a Balaton

Élhetetlenné válhat a Balaton. Akár már 2050-re kiszáradhat, és 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize.

Van egy jó és egy rossz hírünk…

A jó az, hogy a héten várható, akár 30 fokos maximum-értékeknek köszönhetően 20 fokosra melegedik a Balaton – először Gyenesdiásnál, majd jövőhéttől a tó teljes területén –, ami az Időkép szerint csütörtökön és pénteken lehetővé teszi az idei első megmártózást legnagyobb tavunkban.

Az örömünk azonban csak átmeneti lehet, hosszútávon ugyanis sokkal nagyobb problémák lehetnek a Balatonnal. Egyre gyakrabban látnak napvilágot szakmai vélemények a Balaton ökoszisztémájáról, az alacsony vízszintről, vagy éppen a tó lehetséges kiszáradásáról is. A Sonline a tóban zajló folyamatokról kérdezte Tóth Viktort, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársát. A terjedelmes interjúban, amit a 24.hu szemlézett, a kutató kifejtette, hogy ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, például a vízszintjébe, akkor a tó ellenne magában. A magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben a tó védelmével foglalkoznak, de az általuk megfogalmazott tudományos tanácsokat gazdasági szempontból vagy megfogadják, vagy nem. A vízszintszabályozással kapcsolatosan a vízügyi szakemberek például nem fogadták el a tihanyi székhelyű kutatóintézet tudósainak aggályait. Ugyanakkor a kutatók szerint sem szabadna kizárni a vízpótlás lehetőségét azokban az időszakokban, amikor a tó vízgyűjtőjében nincs elég csapadék, mert ez húsz éven belül fontos kérdéssé válhat.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: Mihály Köles / Unsplash

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Lifestyle
A biztonsági szolgálat azonnal kiürítette a bevásárlóközpontot, a fővárosi hivatásos tűzoltók pedig a helyszínre vonultak.
Sztárok
Újra előkerült egy négy évvel ezelőtti történet a néhai II. Erzsébet királynőről és férjéről, Fülöp hercegről.
Egészség
Straub Fanni története inspiráló lehet sok mindenki számára, hogy nem szabad feladni, még akkor sem, ha közben tengernyi negatív kritikát kap az ember.