Bravúros felfedezés: több ezer éves temetőre bukkantak Magyarországon

Baja környékén, egy próbafeltárás keretében fedezték fel a temetőt, melynek tíz sírját tárták fel. Bár javarészt bolygatott, rablott sírokról van szó, mégis szép számmal kerültek elő belőlük értékes leletek.

Nagy kiterjedésű avar kori temetőt találtak

Egy avar kori temetőre és egy feltehetően agyagkitermelésre használt, szándékosan elhagyott szarmata telep maradványaira bukkantak Baja környékén – tudatta nemrégiben az MTI. N. Kovács Zita, a Türr István Múzeum igazgatója szerint egy bajai beruházás miatt végeztek az Ipartelepi úton 2021 kora tavaszán próbafeltárást, majd a közelmúltban közel kétezer négyzetméteren megelőző feltárást.

Cs. Andrási Réka régész-muzeológus kiemelte: a próbafeltárás keretében találták meg a telepet és egy nagy kiterjedésű avar kori temetőt, amelynek tíz sírját tárták fel.

A szakértő hozzátette, ezek nagyrészt bolygatott, rablott sírok, mégis szép számmal kerültek elő belőlük leletek, többek között vaskések, vascsatok, bronzcsat, gyöngyök, fülbevalók, gyűrű, orsógomb, edény, kisebb veretek és nyílhegy.

Cs. Andrási Réka szerint egy ruhakapcsoló tű alapján azt feltételezték, hogy szarmata temetőről van szó, hiszen a népcsoport hagyatékában fordul elő gyakran ez a római kori fibula. A temetkezési szokások és a későbbiekben előkerült leletek azonban ezt megcáfolták. Emlékeztetett arra: nem ritka, hogy avar kori temetőkből is előkerülnek római kori ruhakapcsoló tűk, ez esetben is erről van szó.

A többségében női, de férfit és gyermeket is rejtő nyughelyek északnyugati-délkeleti tájolásúak voltak, enyhén lekerekített sarkú, téglalap alakú gödrökkel. Két esetben az elhunytat a lábánál étellel temették el, továbbá szintén érdekes jelenség volt, hogy az egyik sírba két elhunytat is helyeztek, egymással szemben.

Fotó: 123rf

Lapozz, a második oldalon folytatjuk!

Oldalak

  • 1
  • 2