Ne érjen váratlanul a tél - Így készítheted fel az autódat a hideg évszakra

A hűvös, esős idő nem csak a ruhatárunkra van hatással, az utakon is fel kell készülnünk a jeges, téli körülményekre. A csúszós utak sokszor még a rutinos sofőröknek is feladják a leckét, de egy kis odafigyléssel és előzetes felkészüléssel jó eséllyel elkerülhetjük a bajt.

A szakértőktől tanulni nem szégyen

A Mercedes-Benz idén is megrendezte a Star Experience Roadshow-t, ahol Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője a Mercedes-Benz közlekedésbiztonsági nagyköveteként bemutatta, hogy melyek a leggyakoribb vezetéstechnikai hibák, amelyek kis odafigyeléssel és tudatossággal elkerülhetőek.

Téli szett az autónak is

Hamarosan aktuálissá válik a nyári gumik cseréje, így a pótkerékkel együtt 5 téli gumival kell rendelkeznünk. Ugyan sokan még mindig félvállról veszik, de a hólánc is elengedhetetlen a téli hónapokban, hiszen akár a lejtős utakon, vagy a mellékutcákból való kijutáshoz is jó szolgálatot tehet. További fontos lépés, hogy a fényszórókat, valamint a lámpákat gyakrabban tisztítsuk ezekben a hónapokban, mert a sűrű hóesés, ónos eső nem kedvez a látási viszonyoknak.

Elevenítsük fel az alapokat

Csúszós úton általában a fékezés többet árt, mint használ, és sokszor veszélybe sodorhatja a vezetőt. A sebességváltást célszerű mindig a lejtők előtt elvégeznünk, mert könnyedén irányíthatatlanná válhat az autó. Sík terepen is ügyeljünk a sebességváltásra, az előzésre, és a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhet a gépjármű. Ha mégis megcsúszna az autó, ne essünk pánikba! A gázpedált felengedve fordítsuk a kormányt a csúszás irányába, így könnyebben megtaláljuk majd az egyensúlyt. Itt is mellőzzük a hirtelen fékezést - a lassú, higgadt vezetéssel elkerülhetjük a nagyobb bajt.

„A téli időjárás okozta csúszós utakon fokozottan figyelnünk kell, és ezzel együtt a megváltozott időjárási körülményekre felkészített autóval kell az utakra mennünk, hiszen az esetek többségében ezekkel az óvintézkedésekkel megelőzhetők a súlyosabb kimenetelű balesetek.” - figyelmeztet Győrfi Pál, Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Magunkat is készítsük fel a téli hónapokra

Amennyiben szeretnénk biztonságos és nyugodt körülmények között megismerni a zord időjárás okozta helyzeteket, érdemes évente elvégezni a tél beköszönte előtt egy vezetéstechnikai tréninget. Ezeken a képzéseken ugyanis instruktorok közreműködésével elsajátíthatjuk a helyes vezetési technikát a csúszós, jeges utakon, vagy éppen azt, hogy mit tegyünk akkor, ha megpördül az autónk az ónos esővel borított úton.

„Magam is nagy odafigyeléssel járom az utakat, főleg, ha jeges, ónos időről van szó. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy minden jogosítványát aktívan használó vezető vegyen részt évente legalább egyszer vezetéstechnikai tréningen, melynek hála nemcsak az autónk, de az elménk is felkészül a megváltozott időjárási körülményekre.” – tette hozzá Győrfi Pál.

Óvjuk a kicsiket!

A legkisebbek biztonságára fokozottan ügyeljünk a téli hónapok alatt is, ezért minden indulás előtt ellenőrizzük a gyermekülés rögzítését. A vastag kabátról, anorákról lecsúszhat az öv, ezért inkább azután takargassuk be őket, ha már feszesre állítottuk a biztonsági övet. Csak könnyű, puha játékokat válasszunk a legkisebbeknek, ugyanis a kemény tárgyak komoly sérülést okozhatnak egy kisebb koccanás, ütközés során.

Fotók: 123rf.com

Oldalak