Utazás

Fontos korlátozást szüntetnek be Ausztriában, de csak átmenetileg

Tovább enyhít Ausztria a Covid-korlátozásokon. Az újabb lazítás három hónapig érvényes.

Lekerülhetnek a maszkok egy időre

Márciustól egy sor koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozást oldottak fel Ausztriában. Ismét korlátozások nélkül lehetővé vált a rendezvények látogatása, megszűnt a kijárási tilalom, és újra engedélyezték az éjszakai vendéglátást is. Bizonyos területeken azonban továbbra is érvényben maradt a maszkhordási kötelezettség: az FFP2-es maszk viselése muszáj volt a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán, a kórházakban, valamint az idős otthonokban. Utóbbi két hely kivételével most ezt is feloldják.

Június 1-től a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a maszkviselési kötelezettséget három hónapra – adta hírül a hvg.hu. Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy bár jelenleg csökkennek az esetszámok, a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy „lélegzetvételnyi szünet”, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra. Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség – hangsúlyozta Rauch.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság. Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

A reakciója a felháborító tettre annyi volt: nem tudta, hogy nem szabad. Szigorítást vezetnek be miatta.

Fotó és leadfotó: Jacek Dylag / Unsplash

Oldalak

Utazás
Sztárok
Angela Levin királyi szakértő szerint Meghan Markle folyamatosan gyengíti Harry herceget, akinek rendre parancsokat is osztogat, amiket Károly fiatalabbik fia teljesít is.
Sztárok
Követői nem győzik dicsérni a gyönyörű műsorvezetőt, aki a napokban több fürdőruhában készült képet is megosztott magáról rajongói legnagyobb örömére.
Sztárok
2016-ban az egész világot sokkolta, amikor kiderült, hogy a tehetséges Anton Yelchin elhunyt, ám halálának körülményei még annál is borzalmasabbak és érthetetlenek, mint maga a tragédia ténye.