Fontos korlátozást szüntetnek be Ausztriában, de csak átmenetileg

Tovább enyhít Ausztria a Covid-korlátozásokon. Az újabb lazítás három hónapig érvényes.

Lekerülhetnek a maszkok egy időre

Márciustól egy sor koronavírus miatt bevezetett járványügyi korlátozást oldottak fel Ausztriában. Ismét korlátozások nélkül lehetővé vált a rendezvények látogatása, megszűnt a kijárási tilalom, és újra engedélyezték az éjszakai vendéglátást is. Bizonyos területeken azonban továbbra is érvényben maradt a maszkhordási kötelezettség: az FFP2-es maszk viselése muszáj volt a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban, az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban, a bankokban és a postán, a kórházakban, valamint az idős otthonokban. Utóbbi két hely kivételével most ezt is feloldják.

Június 1-től a kereskedelemben és a tömegközlekedési eszközökön is felfüggesztik a maszkviselési kötelezettséget három hónapra – adta hírül a hvg.hu. Johannes Rauch egészségügyi és Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter azzal indokolta a döntés ideiglenes jellegét, hogy bár jelenleg csökkennek az esetszámok, a koronavírus-világjárvány még nem ért véget. A miniszterek szerint a jelenlegi csak egy „lélegzetvételnyi szünet”, és ősszel ismét szélesebb körben lehet szükség a maszkra. Minden forgatókönyv abból indul ki, hogy ősszel újabb óvintézkedésekre lehet szükség – hangsúlyozta Rauch.

Karoline Edtstadler alkotmányügyi miniszter már március elején bejelentette, hogy egy szakértői bizottság javaslatára Ausztria június 1-jéig felfüggeszti az oltási kötelezettséget, mert az nem arányos az uralkodó omikron változat okozta járvány súlyosságával. Az országban ekkor 70 százalék körüli volt az átoltottság. Ausztriában február eleje óta kötelező a koronavírusi elleni védőoltás. A korábbi rendelkezések értelmében március 15-től akár 3600 eurós pénzbírsággal is sújthatták azokat, akik megtagadták az oltás felvételét. A törvényt azonban egyelőre nem alkalmazták.

A reakciója a felháborító tettre annyi volt: nem tudta, hogy nem szabad. Szigorítást vezetnek be miatta.

Fotó és leadfotó: Jacek Dylag / Unsplash

Oldalak