Utazás

Szinte mindennapos a világvége: 230 apokalipszist éltünk már túl eddig

A történelem során több világvége-jövendölés is született: egyes számítások szerint már 230 apokalipszist kellett volna túlélnie az emberiségnek.

Hamis próféciák

2012-ben mindenki arról beszélt, hogy december 21-én eljön a világvége, mert 5125 évvel ezelőtt a maják ezt jövendölték. Az apokalipszis másnapján persze aztán ugyanúgy felkelt a Nap, és minden ment tovább a megszokott kerékvágásban. Nem ez volt az első, és minden bizonnyal az utolsó sem, hogy egyesek világvégét kiáltanak. A történelem során több jövendölés is született, egyes számítások szerint már 230 apokalipszist kellett volna túlélnie az emberiségnek – írja a Múlt-kor.

Ezek közül az egyik legelső, amiről tudunk még az ókori római civilizációból származik: Rómában a lakosok attól tartottak, hogy az Örök Város alapítása utáni 120. évben el fog pusztulni otthonuk, ugyanis egy legenda szerint Romulus egy napon 12 sast látott, a misztikus szám pedig a város korára utalt, míg minden egyes sas tíz évet jelentett. A római naptár az alapítás évével, tehát Kr. e. 753-mal kezdődött, így a vízió Kr. e. 634-ben vált volna valóra.

A kerek évszámok is mindig találgatásra adtak okot, a 4. században például Tours-i Szent Márton püspök fejtette ki egyik írásában, hogy a világ véget fog érni, még mielőtt a 400. év beköszöntene. A középkor hajnalán aztán hárman is megjósolták, hogy Jézus Krisztus második eljövetelére 500-ban számíthat az emberiség. A következő évszázadokban több jövendölés „pontosította” a közelgő világvégét, azonban a középkoriak zöme abban egyetértett, hogy az első millennium idején biztosan eljön az apokalipszis.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Rengeteg lakberendezési tárgy közül választhatsz, hogy feldobd az otthonod, ezért fontos tudni, hogy mely stílusokat érdemes elkerülni.
Fashion&Beauty
Irina Shayk egy nagyon különleges összeállításban jelent meg a vörös szőnyegen a minap.
Egészség
Ez a szervünk az, ami felelős testünk méregtelenítéséért, így egészségünk érdekében jobban tesszük, ha nem mérgezzük szándékosan!