Utazás

Alig egy óra alatt át lehetne sétálni Amerikából Oroszországba, csak éppen tilos

Ezen a helyen csupán négy kilométer választja el a két kontinenst egymástól.

A Diomede-szigetek

Az ázsiai és az amerikai kontinenst a Bering-szoros választja el egymástól, itt található a világ talán legfurcsább szigetpárja, mivel az egyik az Amerikai Egyesült Államok, a másik pedig Oroszország területéhez tartozik. A két sziget legközelebbi pontjai közti távolság mindössze 3,8 kilométer, vagyis alig egy óra sétával télen – ha befagy a tenger – akár át is lehetne jutni az egyikről a másikra. Ezt azonban a gyakorlatban nem olyan könnyű kivitelezni, mert jelenleg meg van tiltva az átkelés.

A két sziget őslakosai – akár vízi úton, akár a befagyott szoros jegén át – rendszeresen látogatták egymást, eljártak egymás ünnepségeire és kereskedtek is. Az USA-hoz tartozó Kis-Diomede-sziget és az oroszországi Nagy-Diomede-sziget közötti határ 1867 óta létezik, amikor az Egyesült Államok megvásárolta Alaszkát az Orosz Birodalomtól 7,2 millió akkori dollárért. A hidegháború alatt itt húzódott az úgynevezett „jégfüggöny”, amelyet 1987-ben Lynne Cox hosszútávúszó átúszott – teljesítményéhez Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan is gratulált, ami akkor komoly előrelépés volt a diplomáciai enyhülés felé.

Képekért és még több érdekességért lapozd fel a galériánkat!

A két sziget között nem csak ország- és kontinenshatár húzódik, hanem a nemzetközi dátumválasztó vonal is, így aki ezt átlépi, rögtön a következő naptári napon találja magát.
Kattints a további képekért!

Ötszáz Disney-mesébe illő kastély áll elhagyatottan egy török városkában.

Leadfotó: facebook.com/chukchiwatch

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Utazás
Sztárok
Rengeteg sztár dönt úgy, hogy nem csak mozgással, hanem diétával is igyekszik kordában tartani az alakját. Így tesz Miley Cyrus is, aki mindenben visszafogja a kalóriákat!
Sztárok
Ha romantikus filmekről van szó, a Szerelmünk lapjai egészen biztosan kihagyhatatlan alkotás. A színészek nagyszerű alakítása mellett viszont érdemes egy pillantást venni a film gyönyörű ruháira is.
Sztárok
Katalin hercegné egy énekesnek mesélt arról, hogy legidősebb gyermeke, György herceg 2022 óta imádja a szóban forgó együttes dalait.