Óriási meteorrobbanás rázta meg Amerikát, beleborzongtak a szemtanúk - Videó

Az idegen objektum 200 kilogrammnyi TNT erejével robbant fel a légkörben.

Darabjaira hullott a légkörben

Rendkívül erős meteorrobbanás rázta meg az Amerikai Egyesült Államokat - számolt be róla a Space.com nevű portál. A szakemberek már megállapították az idegen objektum méreteit: egy 15 centiméter széles, 4,5 kilogrammos meteorról van szó, mely az amerikai Vermont állam felett lépett be a Föld légkörébe három nappal ezelőtt. Nem mindennapi robajt okozott, amikor a levegőben darabjaira hullott: 200 kilogrammnyi TNT-nek megfelelő erővel robbant fel a magasban. A NASA szakemberei egyébként a detonáció nagyságából, illetve erősségéből tudtak következtetni az űrből érkezett égitest kiterjedésére, méreteire.

Fotó: 123rf

A ritkaságnak számító esemény természetesen nem maradt észrevétlen. Sok helyi lakos érzékelte, és valamennyien óriási, fülsértő robajról, valamint rázkódásról számoltak be. Magát a meteort egy rendkívüli fényességű tűzgömbként írták le. A félelmetes detonációra New York és Massachusetts állam, illetve a kanadai Québec tartomány egyes területein is felfigyeltek a helyi lakosok. A meteor 47 ezer kilométer/órás sebességgel haladt felénk, mielőtt a légkörben megsemmisült. A nyomás repesztette szét, ez vezetett a gigantikus robbanáshoz, mely 84 kilométeres magasságban történt a kanadai határ közelében található Mount Mansfield Állami Erdő felett. Íme egy rövid videó a legrázósabb pillanatokról:

A Perseverance több mint fél éves utazás után még múlt héten landolt a Marson. Azóta megannyi izgalmas videofelvételt és képet küldött az űrhivatalnak.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!