Hogy lehetséges? Az Alpokban bukkantak a legendás tengeri szörny maradványaira

Az ichthyoszauruszok triász korabeli tengeri hüllők voltak, maradványaikra a svájci Alpokban, mintegy 2800 méteres magasságban bukkantak rá a kutatók.

A korabeli tengeri élővilág félelmetes ragadozói voltak

Az ichthyoszauruszok a triász korában éltek a Földön: tengeri hüllőkről van szó, melyeket egyesek halgyíkokként is emlegettek, és maradványaikra - igencsak meglepő módon - a svájci Alpokban bukkantak rá a szakemberek - számolt be róla az IFLScience nevű tudományos portál.

Az igazán nagy méretű ichthyoszauruszok egyébként csak a halgyíkok korszakának végfázisában fejlődtek ki, bizonyos példányok ekkor akár a 20 méteres hosszúságot is elérhették, sőt az sem számított kifejezetten ritkának, hogy 80 tonnát nyomtak. A halgyíkok a korabeli tengeri élővilág rettenthetetlen, félelmetes ragadozói voltak.

Bár tényleg impozáns méretekkel rendelkeztek, mégis eléggé kevés fosszíliájuk maradt fenn, így aztán a halgyíkokkal foglalkozó kutatók is nehéz helyzetben vannak. Dr. Martin Sander, a Bonni Egyetem tudósa és az IFLScience által ismertetett új tanulmány egyik szerzője úgy fogalmazott: máig rejtély, miért ilyen kevés ichthyoszaurusz-maradvánnyal találkoztak eddig a szakemberek.

Azok a kövületek azonban, melyekről a tudósok most számoltak be, arra engednek következtezni, hogy a fosszíliák egy része gleccserek alatt lehet.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2