Rábukkantak Albert Einstein mindeddig ismeretlen, 72 éves levelére - ez állt benne

A 20. század talán legnagyobb géniusza a brit királyi haditengerészet radarkutatójának címezte sorait. Zseniális értekezés rejlett levelében.

Einstein még mindig képes meglepni bennünket

Albert Einstein a 20. század legnagyobb tudósaként vonult be a történelembe: a Nobel-díjjal jutalmazott elméleti fizikus - a relativitáselmélet kidolgozója - a statisztikus mechanika, a kozmológia és a kvantummechanika fejlődését is erőteljesen előmozdította munkásságával, felmérhetetlen hatást gyakorolva az utókorra. Páratlan lángelméjét példázza, hogy képes volt prognosztizálni, előre jelezni-sejtetni olyan igazságokat, melyeket egy évszázaddal később a szakemberek a gyakorlatban bizonyítottak. 2016-ban például amerikai kutatók jelentették be, hogy igazolást nyert Einstein a gravitációs hullámokkal kapcsolatos teóriája - ez a felismerés pedig rögtön új tudományágat szült, a gravitációshullám-csillagászatot - írja a Wikipédia.

Einstein arcképét a világon szinte mindenki ismeri, alakja pedig az átlagon felüli zsenialitás jelképévé nemesedett az elmúlt évtizedekben. Mindennek ellenőre dőreség volna abba a tévképzetbe ringatnunk magunkat, hogy már életműve minden apró mozzanatát-titkát tökéletesen ismerjük. Most például előkerült Einstein egy 1949-ben íródott levele, melyben a néhai fizikus arról értekezik, hogy az állatok - különösképp a madarak és a méhek - érzékelésének megfigyelése új fizikai alapelvek felfedezését eredményezheti. A melbourne-i RMIT Egyetem kutatói úgy vélik, az Einstein által pedzegetett kérdés máig rendkívül fontos a fizikában.

Lapozz, még nincs vége!

Oldalak

  • 1
  • 2