Utazás

Afgán menekülteket telepítenek ki Németországban, hogy legyen hely az ukránoknak

A hírek szerint több száz afgán családot lakoltattak ki Berlinben, hogy helyükre ukrán menekülteket költöztethessenek.

Nincs hely mindenkinek?

A tálib vezetés elől elmenekült afgán családok százait költöztetik ki Berlinben, hogy helyet teremtsenek az Ukrajnából érkező háborús menekültek számára – írja az Independent. A német kormány magyarázata szerint csak a rövid távú tartózkodásra kialakított „érkezési központokból” küldik el az afgánokat, míg egyes aktivisták szerint olyan kormányzati szálláshelyeket is kiürítettek, hogy helyet biztosítsanak az orosz invázió elől menekülő ukránoknak, ahol évek óta élnek afgán családok.

Tareq Alaows, a berlini menekültügyi tanács elnökségi tagja arról beszélt, hogy a kilakoltatásokat szándékosan a nyilvánosság kizárásával intézték a német hatóságok. „Vannak, akik éveken keresztül éltek az otthonaikban, most pedig kiszakították őket a megszokott életükből, köztük olyan gyerekek, akik így az iskolájuktól távolabb eső helyre kényszerültek költözni. Kevesek életkörülményei javultak, de nem mertek felszólalni, attól félve, hogy ez befolyásolja a bevándorlási státuszukat” – fogalmazott. Alaows elmondása szerint nagyjából 10 lakóhelyet ürítettek ki.

A berlini szenátus integrációs, munkaügyi és szociális szolgáltatásokért felelős osztálya, amely a menekültek elhelyezését is felügyeli, kijelentette, hogy a döntés „működési szempontból szükséges és alaposan átgondolt megfontolásokon alapul”, és nincs más alternatíva, mert az ukránoknak, köztük sok nőnek és gyermekeiknek ágyra van szükségük és tetőre a fejük fölött. „Sajnáljuk, hogy ez további nehézségeket okozott az afgán családoknak, valamint hogy az érintetteknek el kellett hagyniuk megszokott környezetüket, és most valószínűleg nagy nehézségeket okoz számukra, hogy lépést tartsanak társadalmi kapcsolataikkal” – mondta Stefan Strauss, a minisztérium sajtóosztályának titkára. Hozzátette: Berlinben 83 különböző szálláshely működik, ahol menekülteket tudnak befogadni. Ezekben jelenleg 22 ezer ember lakik, de a tömegesen érkező ukránok miatt szükséges, hogy kialakítsanak néhány érkezési központot, ahol fogadni tudják őket. Mint mondja, a kilakoltatott afgánok más, azonos minőségű állandó szállást kaptak.

Azt Tareq Alaows is elismeri, hogy nem az ukrán menekültek a hibásak a kialakult helyzetért, azonban meglátása szerint ők más bánásmódban részesülnek, mint az Afganisztánból menekülők. „Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy vannak eltérések azt illetően, hogyan viszonyulnak az emberek a különböző menekültekhez, és ezek társadalmi beidegződések” – mondta el.

Eddig több mint 16 ezer ukrán menekültet regisztráltak Németországban, de a valós számuk ennél jóval magasabb lehet, mivel az ukránok vízum nélkül utazhatnak az országba, és a lengyel-német határon nincsen szigorú ellenőrzés. Berlin az ukrajnai háború elől menekülők egyik fontos célpontja lett, naponta 7500-an érkeznek a vonatállomásokra a február 24-i invázió kezdete óta. Mivel a hivatalos szervek kezdetben lassan reagáltak a hatalmas beáramlásra, önkéntesek ezrei segítették a menekültek ellátását.

Az elmúlt évtizedben megközelítőleg 630 ezer afgán kért menedékjogot az Európai Unió tagországaiban, a legtöbben Németországban, ahol 2015-ben vállalták, hogy évente 500 ezer szír menekültet is befogadnak.

A kelet-ukrajnai szakadárok oldalán akart harcolni egy Somogy megyei férfi a kommunizmus és a „második Szovjetunió” visszaállításáért, ezért csatlakozott egy félkatonai fegyveres alakulathoz még 2014-ben. Végül önként feladta magát.

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer; leadfotó: MTI/EPA/Swen Pförtner

Oldalak

Utazás
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.