A legvarázslatosabb operaházak a világon

A világ kulturális életében fontos szerepet játszanak az operaházak. A következő épületek azonban nem csupán csodás előadásaikkal ejtik ámulatba az embereket, hanem magával ragadó szépségükkel is.

La Scala
Világszerte ismert a milánói operaház, teljes nevén Teatro alla Scala. Népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy világszerte elismert és sikeres operák kerültek itt bemutatásra. Olyan nagy nevek kapcsolódnak az épülethez, mint Rossini, Mozart, Verdi, Puccini és Toscanini. Szépsége azonban nem pusztán a remekművekben rejlik, hiszen belső kialakítása is egészen magával ragadó. Az arany és a bordó színek meleg harmonizálása varázsolja a hatalmas, páholyos nézőteret igazán hangulatossá, míg az oszlopokkal díszített erőtérben a világos pasztellszínek és hatalmas kristálycsillárok kölcsönöznek a térnek elegáns megjelenést.

Teatro di san Carlo
Olaszország másik híres operaháza a Nápolyban található Teatro di san Carlo, mely 276 évével az ország egyik legrégibb operaháza. A La Scala építéséig az „arany és vörös operának” nevezték, előbbi megépülésével azonban elvesztette ezt a becenevet. Hajdani nevéből kikövetkeztethető, hogy itt is főként ezek a színek a dominánsak. A di san Carlonál azonban még említést kell tennünk a csodálatos díszpáholyról, valamint a mennyezetet díszítő csodálatos freskóról és az azt körülölelő csipkézett részről.

Teatro Colon
Buenos Airesben található a Teatro Colon, mely kissé különbözik európai testvéreitől. Egyrészt a Buenos Aires-i opera még alig múlt száz éves, másrészt színvilága eltér a megszokottól. Persze itt is megjelenik a jellegzetes arany-bordó páros, azonban megjelenik egy harmadik szín is, ami a barack. Ha még nem láttuk, akkor elsőre furcsának tűnhet, de meglepően jól harmonizálnak a színek, ezáltal egy plusz értéket adnak nézőtérnek. Ha lehetőségünk van eljutni a Teatro Colonba, akkor mindenképpen vegyük alaposabban szemügyre a mennyezeti körképet, melyen egy apró történet körvonalazódik.

Royal Opera House
A Királyi Operaház London egyik legjelentősebb épületeinek egyike. A világ legszínvonalasabb előadásai közül jó pár itt tekinthető meg, köszönhetően a profi Királyi Balett Társaságnak, a Királyi Opera Társaságnak és a Királyi Operaház Zenekarának. A hely egyik szépségét az épülethez tartozó virágcsarnok adja, mely remekül passzol a fehér operaházhoz, s melyben ma étterem és kiállító működik. Európai operaház révén cseppet sem meglepő, hogy a belső tér kialakításakor az arany és a piros színeket használták díszítőelemként, az olyan apróságok, mint a mennyezet kialakítása vagy a függöny feletti boltozat faragványai igazán egyedivé és varázslatossá teszik az épületet.

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.