Utazás

A Festetics-kastélyok nyomában

Az ódon, vaskos falakkal körbevett középkori váraknak sokat ártottak a török pusztítások, majd az azt követő Habsburg várrombolások. Mégis van néhány Disney-mesékbe illő kastély Magyarországon, ami részben az elmúlt évek kastélymentő programjának is köszönhető.

Festetics-kastély, Dég

A dégi Festetics-kastély 1815-re épült meg Pollack Mihály tervei alapján, aki pár évtizeddel később már a Magyar Nemzeti Múzeum munkálatait felügyelte. A kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit viseli magán, például az ovális díszterem nem az épület központi részén, hanem egyik sarkában található, valamint a kastély főbejáratához sem lépcsősor, hanem kavicsos rámpa vezet. Megrendelője a magyarországi szabadkőművesség egyik legaktívabb tagja, Festetics Antal volt. A kastélyt a magyarországi szabadkőművesség titkos központjaként emlegetik, mivel több, mint egy évszázadon át a kastély falai között őrizték a hazai szabadkőművesek titkos levéltárát. Természetesen az építtető, Festetics Antal maga is szabadkőműves volt. A felújítás alatt álló, szép arányú kastélyt az ország legnagyobb, jelenleg is szabadon látogatható angolparkja veszi körül, melynek egyik legszebb eleme az 1891-es építésű, külön kis szigeten álló hollandi ház: a vöröstéglás épület földszintjén eredetileg egy tehénistálló működött, az emeleten pedig a tüdőbeteg gróf Festetics Andorné lakosztálya kapott helyet.

Festetics-kastély, Keszthely

Az ország talán legépebben hagyott eredeti belső tereivel, berendezési tárgyaival rendelkező keszthelyi Festetics-kastély 200 éven keresztül a Festetics család otthona volt. A Keszthely szívében fekvő barokk kastélyt Festetics Kristóf kezdte építtetni 1745-ben. A család generációról generációra változtatta, módosította és épített hozzá a kastélyhoz barokk, neobarokk és rokokkó stílusban, míg el nem elnyerte ma is megcsodálható látványát. A kastély 101 helyiségből áll. Bejárata előtt található a család leghíresebb tagjának, gróf Festetics Györgynek a szobra, aki kiemelten fontosnak tartotta a kultúrát. Az épületben 20 termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak a XVIII., és a XIX. században, a Tükörteremben pedig minden héten operett koncerteket tartanak. Magyarország leglátogatottabb kastélya öt épületben hat állandó tárlattal várja a látogatókat, melyek minden generáció számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Rangos zenei rendezvények és különleges események egész sora teszik még színesebbé a programpalettát.

Festetics-kastély, Böhönye

Az Illésmajorban lévő földszintes épület a Festetics család tulajdonában volt. Romantikus stílusban készült, 1886-ban. Az egykori kastély falai között működött szövetkezeti, majd mezőgazdasági iskola, később a termelőszövetkezet irodáinak adott helyet. Jelenleg magántulajdonban van, nem látogatható. A kastély műemléki védelem alatt áll, lezárt területen, tulajdonosa régóta nem gondozza.

A Nemzeti Kastély- és Várprogramról bővebben itt olvashatsz.

Urbán Orsi dzsesszénekesnő és férje Kollmann Gábor szaxofonművész, a Budapesti Jazz Orchestra igazgatója rutinos utazók, így örömmel mondtak igent a felkérésre, hogy legyenek ők AZ ÉV HOTELE verseny egyik epizódjának hoteltesztelői. Orsi és Gábor – bár folyton úton vannak – várost nézni, kikapcsolódni csak ritkán van idejük. Gábor kedvenc városa Pécs, Orsit pedig elvarázsolta a böhönyei szálláshely melletti ódon kastély.

Ha kíváncsi vagy hogyan teltek a művész házaspár napjai Pécsen, illetve Böhönyén és tudni szeretnéd, hogy ezúttal melyik hotelek mutatkoztak be a régióban, akkor nézd vissza AZ ÉV HOTELE legutóbbi adását az RTL+-on!

Folytatódik AZ ÉV HOTELE verseny a dél-dunántúli régióban!

Voksodat vasárnap délelőtt 11 óráig adhatod le az alábbi szállodák valamelyikére:

R73 Residences****, Pécs

Az R73 Residences Pécs egyik legújabb, 2022-ben megnyílt szálláshelye. Egy régi épület kapott új értelmet. Kívül-belül jól átgondolt 32 modern, stílusát és koncepcióját tekintve is egyedi apartman szobát alakítottak ki a történelmi belvárosban. Az R73 jó kiindulópont a város felfedezéséhez, hiszen a legtöbb látnivaló egy karnyújtásnyira van innen. A Zsolnay-negyed és a Vasarely Múzeum 1 km-en belül, a pécsi székesegyház 1,3 km-re, a Szent Mária-templom pedig 1,1 km-re található. Nemcsak a kirándulók és az üzleti úton levők kedvelt szálláshelye ez, az egyetem közvetlen közelsége miatt, akár a tanulmányokhoz kapcsolódó utazásokhoz is ideális.

Az R73 Residences szálláshelye ingyenes wifivel, magánparkolóval és fitneszteremmel várja vendégeit. A légkondicionált szálláshelyhez teljesen felszerelt étkezős konyha, síkképernyős tévé, továbbá zuhanyzóval és hajszárítóval ellátott saját fürdőszoba tartozik. Az apartmanok vendégei kontinentális reggelivel kezdhetik a napot.

További információ itt.

Orsi és Gábor egy másik, böhönyei hotelt is leteszteltek néhány napos utazásuk során.

Nagypince Borhotel Wine & Spa, Böhönye

A birtok Böhönyétől kissé távolabb, az egykori Festetics kastélytól nem messze, egy domb tetején található, tiszta időben nemcsak a dél-balatoni borvidék, hanem még a Badacsony is látszik, valamint a tizennyolc hektáron elterülő böhönyei szőlészet. Ebben a mesés környezetben található a wellness és spa részleg, jakuzzi, szauna és egy kültéri medence napozóágyakkal, amit a hotel vendégei térítésmentesen használhatnak. A hotelt és birtokot nagy gonddal tervezték, szobái és a hozzájuk tartozó fürdőszobák is egyedi burkolattal, bútorzattal, stílusban készültek. Az étterem részét képezi a Beck Pincészet is, ahol csaknem tíz méter hosszú, 1880-ból származó présgerenda díszeleg, talán Európa legnagyobb prése ez. A hotel 130 méter hosszú, a török időkben épült borospincéjében kérhető borkóstolás, akár egyéni, akár csoportos formában is. A szálláshely felnőttbarát, így csak 12 éves kortól fogadja vendégeit. A vacsora a’la carte, a reggeli pedig svédasztalos.

További információ itt.

Szavazz és nyerj szállodai ajándékutalványt minden héten!

Szavazatodat AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatod le, az adásban bemutatott szálláshelyek valamelyikére most vasárnap délelőtt 11 óráig.
Ha voksolsz, nyerhetsz is egy-egy ajándékutalványt abba a szállodába, ahová a szavazatodat leadtad. Ha hétről-hétre megteszed ezt, akkor nő az esélyed arra, hogy elvidd a havi majd pedig az évvégi főnyereményt, ami egy teljes hetet jelent AZ ÉV HOTELE-ben!

Vasárnap újra megmutatjuk a versenyben résztvevő dél-dunántúli szálláshelyeket!

Jövő héten vasárnap egy összefoglaló adással folytatódik AZ ÉV HOTELE idei évada! Akkor újra láthatóak lesznek a dél-dunántúli régió versenyben részt vevő hotelei. Hosszúhetényben és Pécsváradon Ferencz Péter Peet és felesége Alexandra jártak, Pécsen és Böhönyén pedig Urbán Orsi és férje, Kollmann Gábor.

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE

Az RTL műsorán futó, AZ ÉV HOTELE verseny lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb szálláshelyét, majd az AZ ÉV HOTELE végső győztesét. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE-ben. A szavazatokat a műsor facebook oldalán lehet leadni.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szálláshelyeket. Minden adásban egy-egy ismert embert és kísérőjének kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi szálláshelyre, hogy kipróbálják azokat.

Múlt vasárnap lezárult AZ ÉV HOTELE verseny újabb szakasza, amiben azok az észak-dunántúli szálláshelyek lettek bemutatva, melyek idén ebből a régióból neveztek. De ezzel a közönségszavazás még nem ért véget, hiszen a hat hotelre ezen a héten még egyszer, egészen vasárnap délig lehet szavazni a műsor hivatalos oldalán.

Oldalak

Utazás
Lifestyle
Nem könnyű feladat megszabadulni a makacs hasi zsírtól, azonban van egy egyszerű módja annak, hogy felgyorsítsuk a folyamatot és akár néhány nap alatt változást tapasztaljunk.
Sztárok
Tóth Gabi nem tagadta, hogy nagyon nehéz volt Krausz Gábort a helyes irányba terelnie. Előkerült az exe múltja is a beszélgetés során.
Lifestyle
A meteorológusok persze magyarázatot is adtak a miértre. A különleges jelenséget az úgynevezett Crow-instabilitás okozta.