5 hátborzongató szellemváros

Csendes utcák mentén elhagyatott épületek, otthonok és munkahelyek romjai, valamint hátrahagyott tárgyak és "kísértetek" mesélik el egykor virágzó városok történeteit. Íme az 5 leghíresebb szellemváros.

St. Elmo, Colorado
Valaha egy virágzó bányaváros és egy vasúti útvonal kereskedelmi állomása mellett feküdt St. Elmo, mely 1922-ben a vasútvonal lezárását követően teljesen kiürült. Lakói a házaikat, sőt néha vagyontárgyaikat is hátrahagyták. Ezek a tárgyak és épületek az egyetlenek, melyek elárulnak bármit is a mára szellemvárossá vált településről.

Chaco Canyon, Új-Mexikó
A Chaco Canyon valaha virágzó civilizált társadalomnak adott otthont. 800 és 1100 között a kanyon ünnepélyes, polgári és kereskedelmi központként szolgált tele élettel. A település az 1100-as évek elején hirtelen kiürült, napjainkban pedig csak az egykori sártégla és faépületek omladozó maradványai találhatóak itt.

 

Bodie, Kalifornia
1879-ben Bodie egy nyüzsgő városka volt, mely az aranybányászatból tartotta fenn magát. A település sosem volt igazán békés, ugyanis közel 8500 fegyver párbajt és verekedést regisztráltak itt. Mikor egy évtized elteltével az aranybányák kiapadtak, az emberek szétszéledtek, elhagyták Bodie-t, nagyjából 150 üresen tátongó házat hátrahagyva.

 

Humberstone és Santa Laura, Atacama sivatag, Chile
A két észak-chilei település a salétrombányák hazája volt. 1958-ban mindkét település szellemvárossá vált, az emberek szinte mindenüket hátrahagyva hagyták el a városokat. Akad itt a múltból berendezett, felszerelt fűszerbolt árlistával, székekkel ellátott színház, öntöttvas medence, egy hajó, szálloda. Éppen csak a lakók hiányoznak.

Kayaköy, Anatólia, Törökország
Amikor 1923-ban véget ért a török-görög háború, Törökországban közel egymillió görög tartózkodott még. Egy Kayaköy nevű településen mintegy 2000 görög lakott, mikor azonban elkezdték hazatelepíteni a „vendégeket”, a város teljesen kiürült. Napjainkban már csak a lerombolt otthonok maradványai és a két görög-ortodox egyház őrzi a hely múltjának emlékét.

 

Oldalak