Utazás

Érdemes ma este az eget kémlelni, érkezik az év első csillaghullása

Idén kedvezőnek ígérkeznek a körülmények a Quadrantidák meteorraj maximumának megfigyelésére. Jókor jön és még látható is lehet az év első csillaghullása.

Jön az év első meteorraja

A január eleji, általában zord időjárás csak ritkán ad lehetőséget arra, hogy a Quadrantidák meteorjait megfigyeljük. Ennek több oka is van: a raj maximuma mindössze néhány órás, így gyakori, hogy nem a mi régiónk nyeri meg ezt; ilyenkor gyakran felhős, ködös az idő; illetve a holdfény is be tud zavarni a meteorészlelésbe.

Idén azonban ideális időpontban várható a maximum: január 3-án este, 21 óra 40 percre várják, 4-6 órányi időt ölel át nagyjából a maximum. A Quadrantidák esetében a maximum idejének kiszámítása igen pontos, így bátran megbízhatunk benne. Idén az is hatalmas szerencse, hogy épp holdmentes éjszakánk lesz, így a megfigyelés lehetősége egyedül az időjáráson múlik majd – olvasható a National Geographic januári égi jelenségeket összegző cikkében.

A radiáns ekkor még alacsonyan jár az észak-északkeleti ég alján, vagyis az ilyenkor érkező meteorok száma kisebb lesz, de hosszabb, látványosabb utat járnak majd be az égen. Az éj előrehaladtával a radiáns emelkedik, így egyre többet és többet látunk a meteorokból. A Quadrantidák közepes sebességűek, nem is mondható túl nagynak az átlagfényesség, azonban ezt mennyiségükkel pótolják e meteorok. A maximum néhány órája alatt óránként több tucat hullócsillagot ad a raj, ez az este elején kb. 40 meteor lesz, ám éjfél körül már 70-80, de akár ennél kicsit több is lehet.

Amennyiben időnk engedi, érdemes egy kicsit kimenni és megcsodálni ezt a meteorrajt. Ráadásul várhatóan az időjárás is kedvez majd a megfigyelésnek, egy hidegfront söpörheti ki a felhőzetet az országból. Este az észak-északkeleti égboltot érdemes kémlelni, ha el akarunk csípni közülük párat – javasolja az Időkép.

A C/2021 A1 (Leonard) üstökös decemberben vált észlelhetővé. Egy magyar asztrofotós több felvételét is megosztotta az égitestről a közösségi oldalán.

Kép: National Geographic; leadfotó: 123rf

Oldalak

Utazás
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Lifestyle
Ha eddig úgy gondoltad, hogy csak a "későn érek haza, dolgozom", vagy épp a "barátokkal leszek egész este" duma a leggyakoribb azoknál, akik megcsalják párjukat, házastársukat, akkor tévedtél.