A visszavonulásáról beszélt Woody Allen: Egy filmet még elkészítek, de az izgalom már elszállt

Napjaink egyik legnagyobb és legtermékenyebb amerikai filmrendezője úgy érzi, a mozi ma már egészen mást jelent, mint a hatvanas-hetvenes években, amikor az ő művészi karrierje is bontakozni kezdett.

Nyolcvan felett is termékeny

Woody Allen napjaink egyik legnagyobb amerikai mozidirektora. Neve valóságos fogalommá vált a hatvanas évek óta: valódi egyszemélyes intézmény ő, függetlenfilmes zseni, páratlan humorral és lebilincselően egyedi látásmóddal. Épp ezért még kevésbé sikerült alkotásaiban is van valami igazán figyelemreméltó, valami szívmelengetően "woodyallenes". Minden szorongó New York-i értelmiségi összetenné a két kezét, ha csak negyedannyi művészi tehetség és alkotói fantázia szorulna belé, mint ebbe a nem túl megnyerő külsejű, alacsony, kopaszodó, szemüveges kisemberbe, akinek mégis a lábai előtt hever a világ immáron ötven éve.

Új-Hollywood legendás filmrendezőinek többsége már vagy nyugállományba vonult, vagy elhunyt: Allen mellett egyedül Martin Scorsese, Steven Spielberg és Clint Eastwood aktív még a régi nagy öregek közül. A klasszikus ízlésű mozirajongók őszintén remélik, hogy - bár némelyik úriember már igencsak benne van a korban - egyhamat egyikük sem vonul vissza. A 86 éves Allen - aki kétévente még mindig előrukkol egy-egy új filmmel - most egy friss interjúban árulta el, hányszor ülne még vissza a direktori székbe, mielőtt végleg felhagyna mesterségével.

Fotó: Venturelli / Getty Images

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2