Török Ferenc a Moszkva téren túl - 50 év a filmszakma oltárán

Török Ferenc minden hazai besorolás a legjobb tíz magyar filmrendező között említi. Nem fél olyan témákhoz nyúlni, amelyeknek dokumentálása két esélyes lehet a fogadtatás szempontjából. Ikonikus filmje: a Moszkva tér idén 20 éves, rendezője pedig nemrég töltötte be az 50-et.

Megalapozta karrierjét vizsgafilmjével

Török Ferenc, a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező pár napja töltötte be az 50. életévét. 1995-ben kezdte a Színház-és Filmművészeti Főiskolát, ahol már diplomafilmje, a Moszkva tér is osztatlan sikert aratott. Elnyerte a Magyar Filmszemle Legjobb elsőfilm-díját, valamint a Közönségdíjat is neki ítélték. 2007-től az Egyetem óraadó tanára volt, idő közben pedig az Európai Filmakadémia tagja lett.

A biztató kezdet, a Moszkva tér sikeres fogadtatásának híre olyan gyorsan és széles körben terjedt el, hogy sokan azóta is erről a filmről azonosítják Török Ferencet. De nevéhez fűződik a vidéki fiatalok reménytelen helyzetét bemutató Szezon vagy a magyar "vadkapitalizmust" megidéző Overnight is.

"Szeretem, hogy olyan flegmán hatékony" - mondta róla Hámori Gabi színésznő. Már csak azért is érdemes visszanézni filmjeit, mert a legtermészetesebb színjátékra tudja instruálni színészeit. Finom humora az Apacsok című színházi rendezésében is megmutatkozott, a Csodállatos Vadállatokat padig a kétezres évek elős évtizedének egyik legjobb tévéfilmjének kiáltották ki a kritikusok.

Színészeivel általában nagyon jól kijön, instrukciói pontosak, ám ettől függetlenül nem mindig biztos a sikerében. A premier partikat egyáltalán nem bírja, ott úgy érzi, mindenki mást figyel. Őt elsősorban a színészei érdekli. Azzal sem feltétlen ért egyet, ha csak jókat mondanak, de a fárasztó, okoskodó megszólalásokat sem kezeli ilyenkor jól - árulta el a HVG-nek egy korábbi interjújában.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy Török Ferenctől nézz alkotásokat a Magyar Film Napján, akkor mutatjuk a mi kedvenceinket!

Moszkva tér (2001): A film a rendszerváltás idején, 1989-ben játszódik Budapesten, a történet 1989. április 27-én, a főszereplő 18. születésnapján veszi kezdetét. Az éppen érettségiző fiataloknak természetesen a legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a politikai változásokat figyeljék, hiszen most kezdődik számukra a nagybetűs élet. A négy főszereplő (Petya, Kigler, Rojál, Csömör) éli az életét, várja a bulicímeket a Moszkván, megszerzi az érettségi tételeket és még persze vonatjegyet is hamisít.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: facebook.com/senkiszigete

Oldalak