„Legyünk boldogok, hogy egy korban élhettünk Vele” – Így emlékeznek a pályatársak Törőcsik Marira

A legendás művésznő pénteki halálhíre az egész országot megrázta. A közösségi oldalakon sorra jelennek meg a búcsúzó bejegyzések.

Gyászol az egész ország

Ma reggel érkezett a szomorú hír: hosszú betegeskedés után életének 86. évében elhunyt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Magánemberek, művészek, politikusok és közéleti szereplők egyaránt a közösségi médián emlékeztek meg és búcsúztak el a színésznőtől. Cikkünkben a pályatársak bejegyzéseiből válogatunk.

Mari! „Én nagyon szeretem magát!” És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt. Nem lehetne, hogy most is elolvassa, és akkor felhív, hogy na, de Igazgató uram! És nevetünk és nevetünk... De jó lenne! Maga sok csodára képes volt! Na, még ezt az egyet! Ölelem nagyon, és köszönöm a bizalmat! Nagyon köszönöm! Én nagyon szeretem magát!” – emlékezett meg Alföldi Róbert.

Példaképem. Örökké velem maradsz” – írta a Törőcsik Marit ábrázoló megosztott képéhez Básti Juli színésznő.

Trokán Nóra közös darabjukat idézte fel az Instagram-oldalára feltöltött képével. „Szia Mari. Örökké hálás leszek, hogy közelről nézhettem, ahogy létezel a színpadon. Hogy belenézhettem a szemeidbe. Hogy egyenrangú kollégaként kezeltél. A legnagyobb iskola volt. Nyugodj békében” – búcsúzott a színésznő.

Vecsei H. Miklós egy személyes történetet írt le. „Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödjére megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti büféjében. Le kellett térdelnem elé, és akkor - mint mindig - elmesélte, hogy még Truffaut is letérdelt elé. Hálás vagyok, hogy láthattam Vasziljevvel együtt, Rizsakov rendezésében éteri Lukaként, gyönyörű Zsótér-előadásokban, az életemet meghatározó Szarvassá változott fiúban ("Gyere haza, édes fiam, én hívlak, a te édesanyád!"), hogy állhattam mellette színpadon, és hogy amikor tavaly meglátogattuk Atival Velemben, és róla és Pilinszkyről kérdeztük, akkor azt mondta, élete ajándéka, hogy Maár Gyula mellett élhetett és várja, hogy újra találkozzanak. Sajnos egyre többen várják fenn egymást a Nagyok, de mindig elmosolyodom azért, hogy milyen sztorizások mehetnek arrafelé. Mindig arra gondolok, hogy drága Tanár Úr egy kávéval és egy kedves süteménnyel vár mindenkit az ajtóban. Nyugodjon békében, Mari, és ölelje meg a többieket helyettünk!” – fogalmazott a színész.

Ónodi Eszter egy olyan képet osztott meg, amin együtt szerepel a művésznővel. „Nyugodj békében drága Mari! Nagy ajándék a sorstól, hogy ismerhettelek” – írta a fotóhoz.

Törőcsik Mari unokájának, Járai Máténak a felesége, Járai Kíra az Instagram-oldalán osztott meg egy videót Törőcsik Mariról és szeretett férjéről, Maár Gyuláról, akivel 41 éven át voltak házasok. A felvételen a róluk készült közös képet láthatjuk, míg a videó alatt egy hangrészletet hallhatunk az egyik darabból, amelyben a színésznő szerepelt.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2