“Férfiként” látta meg a napvilágot - Felejthetetlen történeteket mesélt múltjából Törőcsik Mari

A napokban kerül a könyvesboltok polcaira Bérczes László legújabb könyve, amelyben Törőcsik Marival beszélget. A művésznő izgalmas történeteket mesélt, olyanokat, amelyeket eddig legnagyobb csodálói és tisztelői sem ismerhettek. Tudtad, hogy eredetileg nem is Mari, hanem Marián volt?

Törőcsik Mari eddig titkolt történeteket mesélt

A Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas és a kétszeres Jászai Mari-díjas művésznő, Törőcsik Mari november 23-án lesz 81 éves. A színésznő szerencsére meglehetősen jó egészségnek örvend, noha sokat fáj a csuklója és gyakran szédül is. Előbbiről azt mondja, ha nem fájdogálna, még mindig "virágozna, mint a bazsarózsa". Törőcsik életéről és életművéről éppen a napokban jelent meg egy könyv, amelyben Bérczes Lászlóval beszélget. A szerzővel a színésznő olyan történeteket osztott meg, amelyeket a nyilvánosság eddig nem ismert, nem ismerhetett.

Férfinéven látta meg a napvilágot

Törőcsik Mari születésekor egy adminisztrációs hiba folytán, mint Marián lett anyakönyvezve, habár szülei a Mariann nevet szánták neki. Először a Liliomfi című film forgatásának idején merült fel, hogy jó lenne, ha nevet változtatna. Fábri Zoltán rendezőt ugyanis zavarta, hogy a Körhinta és a Liliomfi főszereplőnőjének is Mariann a neve.

"Fábri morog, az egyikben Krencsey, a másikban Törőcsik, két „cs” betű, ráadásul mindkettő Mariann. Változtasd már meg a nevedet! Nekem se kell több: Én a Törőcsikhez ragaszkodom! Hegyi Barna, az operatőr megszólal: Tudod, hogy kéne téged hívni? Átok Marinak. Tényleg, ha Jászainak jó volt a Mari, legyen az jó neked is! Legyél Törőcsik Mari" - meséli a könyvben a művésznő.

Innentől a színházi- és a filmes világban, mint Törőcsik Mari terjedt el a neve, de hivatalosan még ekkor sem így hívták. Egy alkalommal elment az okményirodába, ahol az ablaknál egy volt osztálytársával találta szembe magát. Őt kérte meg, hogy hivatalosítsa irataiban a Mari nevet.

"Mondom is neki, hogy ha már érvényesíti a személyit, nem lehetne valamit kezdeni a nevemmel? Egyszerű, beírom, hogy Törőcsik Mari. Nem szabályos, de kit érdekel?! Így lettem hivatalosan is Törőcsik Mari. Hogy a kisablak mögött az osztálytársam ült" - árulta el a szokatlan történetet a színésznő.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotók: mediaklikk.hu, pinterest.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!