Sztárok

"Magammal szemben eléggé maximalista vagyok" – Vadonatúj szerepben mutatkozik be Törőcsik Franciska - Interjú

Január 23-án debütál a TV2 vadonatúj sorozata, a Hazatalálsz, amely hétköznap esténként igazi sztárparádéval várja a nézőket, hiszen feltűnnek ünnepelt színészlegendák és visszatérő sorozat-nagyágyúk is. A történet egyik főszereplőjét Törőcsik Franciska személyesíti meg, aki Földessy Margit tanodája, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése óta a jelenkori fiatal színészgeneráció egyik legfoglalkoztatottabb művésznőjének mondhatja magát. Interjú.

Új kihívás

A kivételes szépséggel megáldott Törőcsik Franciska már sokféle szerepben bebizonyíthatta a tehetségét: többek között olyan nagysikerű filmekben nyújtott alakítást, mint az Aurora Borealis - Északi fény, a Swing és a BUÉK, ráadásul 2016 egyik legütősebb amerikai thrillerében, a Vaksötétben is láthattuk, de nem feledkezhetünk meg meghatározó színpadi jelenlétéről sem. Az imént leírtak alapján azt gondolhatnánk, hogy a színésznő a szakmája minden területén kipróbálta már magát, számára nincs új a nap alatt, azonban egészen mostanáig akadt még kiaknázatlan terület – ez pedig nem más, mint a napi sorozatok világa. Franciska a Hazatalálsz című alkotással valami egészen újba kóstolhatott bele, a Femcafe.hu-nak pedig a sajtóvetítés után elárulta, mi volt számára a legnagyobb kihívás, emellett mesélt a szériában alakított karakteréről, a forgatásról, valamint arról, hogy egy kisebb baleset is érte a munkálatok során.

Sokszínű szakmai repertoárodból egészen mostanáig hiányzott a napi sorozat. Mi volt számodra a legnagyobb kihívás ebben a vadonatúj szerepben?

A napi sorozatok nagyon intenzív tempót diktálnak, a forgatási időszak is rendkívül sűrű, de egy idő után az ember szerencsére ráérez a dologra, például egyre gyorsabban tanulja a szövegeket. Ennek ellenére végig az lebegett mindannyiunk szeme előtt, hogy a legjobb minőséget nyújtsuk, és jó volt látni, hogy ez sikerült is, büszke vagyok a végeredményre. Magammal szemben eléggé maximalista vagyok, mindig van olyan dolog, amit visszanézve már másképp csinálnék, de pont ezért jó egy ilyen vetítés, mert rengeteget lehet belőle tanulni, ezáltal pedig a későbbiekben fejlődni. Nagyon szerettem a sorozaton dolgozni, megkedveltem az egész stábot, csodálatos helyszíneken forgattunk, és sokat tapasztaltam a munkafolyamatok alatt.

törőcsik franciska

Mesélsz egy kicsit a karakteredről, Virágról? Milyennek látod őt?

Virág egy nagyon tudatos nő, aki gyermekpszichológus szeretne lenni, tehát megvannak a céljai és a vágyai, viszont amikor az édesanyja betegsége miatt nehéz helyzetbe kerül, sodródni kezd a történésekkel. Ráadásul ott van a sármos, magával ragadó kedvese, Rajmund is, aki bár mindent megad neki, Virág egy idő után azt érzi, hogy aranykalitkába zárták, ez az egész pedig fojtogatni kezdi. Számomra az volt a kihívás, hogy az említettek alapján ne gyenge, segítségre szoruló nőként ábrázoljam Virágot, hanem hogy megtaláljam a leírt anyag és az alakítás közötti kontrasztot. Szerintem ez a legizgalmasabb feladat egy színésznek. A munka során mindig megpróbáltam kicsit szembe menni a leírtakkal, és úgy alakítani Virágot, mint aki ugyan nehéz helyzetbe került, de végig ki akar törni belőle. A forgatás alatt formálódott a forgatókönyv is, s mint utóbb megtudtam, a karaktert is az alapján alakították, hogy mi, a színészek, mit hoztunk ki belőle. Azt gondolom, hogy Virág a sorozat végére egy nagy utat jár be.

Van olyan közös pont, ami Virágban és önmagadban is felfedezel?

Erre nem könnyű válaszolni, mert alapvetően teljesen más az élethelyzetünk. Én abban hiszek, hogy mindig az adott élethelyzet alakítja, hogy kit milyen tulajdonságok jellemeznek, és hogyan reagál bizonyos szituációkban. Megpróbálom önmagamat belehelyezni a történetbe, és átgondolni, vajon én hogyan viselkednék az adott helyzetben. Tehát van egy bizonyos keret, amit a forgatókönyv határoz meg, és ebbe próbálok életet lehelni kiindulva saját magamból, így a karakterben benne lesznek az ő saját tulajdonságai, valamint kicsit én magam is.

A forgatáson kisebb balesetet szenvedtél. Mi történt pontosan?

Igazán jó évet tudhatok magam mögött, szerencsére rengeteg munkám volt, és akkoribban egyszerre több mindent is forgattam. Lelkileg nem voltam fáradt, sőt azt éreztem, hogy szárnyalok, a testem viszont jelezgetett, hogy kezdem túlhajszolni magam, egyik reggel ébredés után éreztem, hogy talán rosszul feküdtem éjszaka, mert a nyakam meghúzódott. Aznap szörnyű, esős idő volt, rohannunk kellett a helyszínre, és akkor egyszer csak tettem egy rossz mozdulatot, amitől úgy beállt a hátam, hogy képtelen voltam felállni legalább fél órán keresztül. Szerencsére a gyógyszereknek köszönhetően a nap végére egész jól voltam.

törőcsik franciska hazatalálsz tv2Ezen kívül van még valamilyen különleges – és kevésbé rossz – élményed a forgatásról, amire mindig emlékezni fogsz?

Rengeteg jó emlékem van, nagyon sokat nevettünk a stábbal, de kiemelném kedves kis kolléganőmet, Mátyássy Kálát (a Hajmási Dávid által alakított Tamás kislányát, Mesit játssza a sorozatban – a szerk.). Egyik nap volt nála egy gumi lajhár, amit én elneveztem stresszlajhárnak, mert nagyon megnyugtató volt nyomogatni, és mondtam neki, hogy nagyon tetszik. Kála pedig annyira figyelmes volt, mert a másnapi forgatásra hozott nekem egyet, amit a saját pénzéből vásárolt. Ez nagyon jól esett.

Mint színésznő a gyerekszínészt, segítetted a forgatáson Kálát a munkában, esetleg ő fordult hozzád valamilyen tanácsért?

Nem, sőt inkább én tanultam tőle. Érzékeny, tehetséges és intelligens kislány, csak úgy sugárzik, ez a vásznon is tökéletesen átjön szerintem. Nagyon jó volt vele együtt dolgozni. Pont az eszköztelensége és az ereje miatt egyáltalán nem éreztem, hogy tanácsra szorult volna. Ha pedig voltak nehezebb napok, akkor vagy én tartottam benne a lelket, vagy ő énbennem.

Említetted, hogy nagyon mozgalmas évet zártál. Mik a terveid az idei esztendőre?

Csupa jó és izgalmas dolog érkezik. Ha minden jól megy, akkor folytatódik az a szuper hullám, ami tavaly év elején elkapott – szerintem ez egy színész esetében nagyon különlegesnek számít, hiszen hol jobb, hol rosszabb időszakok követik egymást. Nagyon hálás vagyok azért, hogy sok munkám van, és alig várom az újabb kihívásokat.

Különleges helyet foglal el Lékai-Kiss Ramóna szívében a TV2 vadonatúj, Hazatalálsz című napi sorozata, ugyanis rendkívül összetett karakter megformálására kérték fel – többek között erről, a szerephez való viszonyáról, a forgatáson szerzett élményeiről, valamint az idei terveiről beszélgettünk vele.

Leadfotó: TV2 Sajtószoba

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A Femcafe.hu 2023-ban is megrendezte az év egyik legcsillogóbb eseményét, az Inspiráló Nők Estjét. Büszkén mondhatjuk: az Inspiráló Nők Díjjal hagyományt teremtettünk - immár ötödik alkalommal...
Sztárok
Tanulságos gondolatokat osztott meg velünk Ábrahám Edit a 2023-as Inspiráló Nők Estjén: a színésznővel többek között az egészséges önbizalom, a pozitív kisugárzás és a belső szépség fontosságáról...
Fashion&Beauty
Az Inspiráló Nők Estjén rengeteg sztár részt vett, köztük Tóth Gabi is, aki nemcsak vendég volt, de elő is adta legújabb dalát.