"Elárultam magam": Szilágyi Liliána őszinte vallomása a bulimiájáról

Tönkrement egészségéről és küzdelmeiről vall a fiatal magyar úszónő.

Szilágyi Liliána őszinte vallomása

"Szeretnék valami fontosat megosztani veletek. Amiről most fogok írni, az még mindig nehéz számomra, de nagyon remélem, hogy lesz, akinek segítek vele. Évek óta bulimiával és szorongással küzdök. Csak kevés ember tud a dologról, mert borzasztóan titkoltam mindenki elől" - kezdi hosszú és fájdalmas blogposztjában a 21 éves magyar sportoló, Szilágyi Liliána. Az EB-ezüstérmes és kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok úszónő írásában kifejti, hogy hosszú ideje harcol pszichés és fizikai betegségekkel, melyek a gyerekkora óta ránehezedő nyomás és a sorozatos elvárások következtében alakultak ki.

Vallomása alapján amikor kezdődtek a gondok - kihányta az ennivalót -, akkor nem figyeltek rá eléggé, azt tanácsolták, hogy ne vegye figyelembe őket. A helyzet azonban rosszabbra fordult, a hánytatás rendszeressé vált, bőrproblémák jelentkeztek nála, állandó hasi fájdalom gyötörte. Rájött, hogy lassan, de biztosan tönkreteszi magát. "A történet a szokásos módon kezdődött... Tökéletes akartam lenni. Éreztették is velem, hogy muszáj okosnak, vidámnak és sikeres fiatal nőnek lennem, akinek hibátlan a teste és mindig vonzó..." - írja Liliána bejegyzésében.

"A szüleim beírattak balettra és ritmikus gimnasztikára, mielőtt elkezdtem úszni, hogy fogyjak. Jó kezdés volt, hogy ne érezzem jól magam a bőrömben... Akkoriban szép eredményeket értem el sportolóként és az iskolában is. Csodás lehetőségek álltak előttem, de nem voltam magabiztos, és mindenhonnan rengeteg nyomás nehezedett rám, én pedig mindenkinek meg akartam felelni, mindenkit boldoggá akartam tenni... ezért eldöntöttem, hogy még keményebben hajtok, és nem törődtem a következményekkel" - olvasható Liliána blogposztjában. A fiatal úszónő kifejti, hogy a rengeteg elvárás és megpróbáltatás közepette nem törődött az egészségével, ez pedig súlyos gondokhoz vezetett.

"A májam, a vesém, az inzulinom, a hormonjaim nem funkcionálnak egészségesen, az immunrendszerem gyenge, a bőrömnek nincs semmi védelme. Egészségtelen vagyok, nem csak mint profi sportoló, de mint ember is. Ez mind azért van, mert másoknak akartam megfelelni. Letagadtam a fájdalmat és mindent, amire a testemnek és a szívemnek szüksége lett volna. Elárultam magam."

Szilágyi Liliána saját bevallása szerint élete legnehezebb szakaszán van túl. Újragondolta céljait, életét, kapcsolatát magával és a külvilággal, ma már jobban érzi magát, és bár még nem küzdötte le teljesen a betegségét, jó úton halad. Írásával azt üzeni azoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek, hogy szeressék önmagukat, és kövessék a saját álmaikat. A sportoló teljes blogbejegyzését ide kattintva olvashatod el.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!