Sütő Enikő ezért váltott életmódot - 8 kilótól sikerült megszabadulnia

Aki azt gondolná, hogy a gyönyörű exmodellnek sosem volt problémája a súlyával, az nagyon téved. A 2019-es, megújult Fitbalance egyik előadójaként saját tapasztalatairól kérdeztük.

Fitbalance - A Magyar Sport Fesztiválja

A 2019-ben megújult Fitbalance-on a legnagyobb nevű trénerek gondoskodnak arról, hogy megmozgassák azokat, akik kilátogatnak a Magyar Sport Fesztiváljára, május 4-én a Papp László Sportarénába. A számos látványosság és szolgáltatás mellett rengeteg sportág kipróbálására nyílik lehetőségük a vendégeknek. Idén külön női, sportfashion és gasztro zónával is várják az érdeklődöket, itt a szakemberek tanácsadással segítenek a hozzájuk fordulóknak.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.fitbalance.hu oldalon tudsz!

A szépség titka: Sütő Enikő őszinte vallomása

A 80-as évek legsikeresebb manökenje volt, a Fabulon márka reklámarca, akit mindenki irigyelt. Ma már sikeres üzletasszony, kiváló jogász és tudatos nő, aki a jövő fotó- és kifutó modelljeit képzi saját modelliskolájában. Döbbenetes, de tavaly már a 60. életévét töltötte be, de még mindig ugyanolyan csinos alakja és bájos arca van, mint évtizedekkel ezelőtt. Sokakat foglalkoztat, hogy csinálja, hogy ilyen jó formában van, most pedig őszintén vallott a Femcafe.hu-nak arról, hogyan történt az a folyamat az életében, aminek hatására jó néhány évet letagadhatna. Sütő Enikő a test és a lélek egyensúlyáról és a tudatos létezésről mesélt, de tapasztalatairól a május 4-ei Fitbalance-on még ennél is bővebben szól majd.

Évtizedeken át az egyik legkeresettebb magyar manöken voltál. Mennyire volt nehéz feladat számodra az, hogy a legjobb formádat hozd a fotózásokon, hogy mindig karcsú és szép legyél?

Szerintem a szépség az egészség hozadéka. Volt az életemben olyan helyzet, amikor szembe kellett néznem azzal, hogy nem minden természetes, ami annak látszik, az egészség sem. A felismerés után elkezdtem utána járni, hogy a testünk, mint egyfajta vegyi üzem, hogyan működtethető jól. Ez amiatt nehéz, mert nem egy generális, hanem specifikus kérdés, mert mindenkinek máshogy működik a szervezete. A megtapasztalásaim szerint a megfelelő életmód kiválasztásának van egy állagmegőrző és esztétikai, a szépséget kiteljesítő hozadéka azon túl, hogy nincsenek az embernek betegségei vagy kellemetlen tünetei. Ez egy nagyon izgalmas felfedezés volt. Nem számítottam rá, hogy ez a kettő ilyen szorosan összefügg. Érdemes figyelni arra egy bizonyos kor felett, hogyan reagál a szervezetünk a különböző dolgokra, amiket teszünk vele és észrevenni, mivel vagyunk a terhére. Aki esetleg azt gondolná rólam, hogy nem tudnék nagyon meghízni vagy teljesen másképp kinézni, az téved. A kinézetünk annak a hozadéka, hogy mennyire tudatos a létezésünk.

Lehet rólad tudni, hogy gyerekkorodban folyamatosan sportoltál. Ekkor fedezted fel a mozgás örömét? Érezted, hogy a rendszeres sport jót tesz a testednek?

A szüleim érezték, hogy ez jó lesz a testemnek. Én alapvetően mindig abba az irányba mentem, hogy mi jó a lelkemnek. Kislány koromban balettoztam, de mivel elferdült a gerincem ezért külön gyógytornára is el kellett járnom. Kötelező volt az úszás is, amit utáltam, a labdajátékokat viszont nagyon szerettem és a táncórákra is szívesen jártam. Modell koromban még bármit megehettem, így sosem tartoztam azok közé, akik rendszeresen edzettek. Egy-egy fürdőruha bemutató előtt azért én is jobban odafigyeltem arra, hogy mit eszek és sportoltam is, de csak később, 40 éves korom körül éreztem, hogy életmódváltásra van szükségem, ekkor alakult ki a sport iránti igényem is.

Mi döbbentett rá arra, hogy valamin változtatnod kellene?

Elkezdtem hízni. Amikor többen gratuláltak nekem, hogy jön a baba, először nem értettem, miért mondják. Jól éreztem magam, éltem bele a világba, de egy nagyon jó barátom szólt: „Enikő, hízol”. Ez a két dolog döbbentett rá, hogy valami megváltozott a testemben, mert én magam nem vettem észre. Bő cuccokban jártam és nem nagyon foglalkoztatott a súlyom. Egy 8 kiló plusz volt rajtam, ami sok volt, de nem volt rossz. Jól ki voltam párnázva. (nevet) Ilyenkor az ember két dolgot tehet, vagy elfogadja, hogy nem baj, belefeledkezem az életbe és jó lesz nekem így. De dönthetünk úgy is, ahogy én, mérlegeljük a helyzetet. Egyrészt a testem volt a munkaeszközöm és szerettem volna tudatosabban élni. Előtte az volt a jellemző, hogy időszakosan próbáltam karban tartani magamat, de rájöttem, hogy ez csak rendszerességgel fog menni. Ehhez fel kellett építenem egy új rendszert, amit be tudok tartani anélkül, hogy sóvárogjak.

Mit jelentett az új rendszer?

Beépült az életembe a mozgás, Borsodi Balázs és Lencsés Rita edzők óráira jártam. Először csak joggingban, mert nem mertem levetkőzni a sok csinos lány között. Egy fél évbe telt, mire elkezdtem formálódni, de addig nagyon sok mindent kipróbáltam. Nem jött be az aerobik, igazából csak a társaság miatt jártam el. A step-aerobikot és a zumbát viszont imádtam és idővel rájöttem, hogy nekem a dinamikus, mozgalmas és mentálisan is megmozgató mozgásformák fekszenek. A súlyok emelgetése közben nekem nem volt flow-élményem. Akkor észre se vettem, hogy napi 2 órát edzettem. Észrevétlenül alakultam át. Ehhez nekem hozzájött egy nagyon erős tudatváltás, a viszonyom saját magamhoz, az élethez és az emberekhez teljesen megváltozott. A kifele irányuló életem, amivel a modellkarrier járt, megfordult és befele építkező életté vált, de ennek aztán lettek a külvilág felé is pozitív hozadékai. Ennek a mentális ébredésnek nagyon sokat köszönhetek. Nagyon sokat vergődtem, mindent erőből és jól akartam csinálni, ma már sokkal bölcsebben próbálok fejlődni kevésbé irányítani és meglelni az örömet, az élvezetet egy nehéz feladatban is.

A mozgás mellett az étkezés is nagyon fontos összetevője a kiegyensúlyozott életnek. A te táplálkozásodra mi volt jellemző korábban és hogyan étkezel mostanában?

A húszaséveimben bármit megehettem, de az a helyzet, hogy meg is ettem. Az volt a mázlim, hogy soha nem ittam, akkor sokkal nehezebb lett volna a súlyom megtartása, mert a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a fogyás eredményességét. Ettem viszont húst hússal, reggel, délben és este is. Ha nem volt valamilyen hús az étkezésemben, úgy éreztem, hogy nem is ettem. Az életmódváltással ezt is elhagytam, előbb vegetáriánus, majd vegán lettem. Ma már lazítottam ezen és figyelek arra, mire van szüksége a szervezetemnek. Ha megkívánok egy finom lazacot, akkor nem állok neki ellent. A fehérlisztet és a cukrot is kizártam az étrendemből, de drasztikus dolgokat nem csináltam soha, böjtölni sem tudok, pedig akartam volna. Hihetetlenül pozitív a változás, amit ezzel elértem. Mondják, hogy 70% múlik az étkezésen és csak 30% a mozgáson, de én számadatokkal nem vagyok meggyőzhető, saját magamnak kellett ezt megtapasztalnom. Nem gondoltam volna, hogy ez ennyire fog működik.

Előfordult, hogy a sikereden felbuzdulva másokat is szerettél volna meggyőzni az életmódváltásról? Azért kérdezem, mert sokak fognak önkéntes misszióba azután, hogy elértek egy jobb életminőséget, mert szeretnék, ha átadhatnák ezt másoknak is.

Azt gondolom, hogy létezik egyfajta szellemi diplomácia. Én akkor válaszolok, ha kérdeznek. Több olyan személyes tapasztalatom van, amikor azt láttam, hogy egy súlyos vagy gyógyíthatatlan betegként megbélyegzett ember életmódváltásnak köszönhetően tünetmentessé vagy gyógyultá vált. Nem szeretnék senkit megtéríteni, de az információ azért van, hogy megosszuk egymással.

Hamarosan a Fitbalance előadójaként találkozhat veled a közönség. Mivel készülsz számukra?

Nagyon boldogan üdvözöltem azt, hogy a korszellemnek megfelelően ez a rendezvénysorozat felemelkedett egy másik dimenzó szintjére. Én abban hiszek, hogy anyagi világon túl, minket energetikai rendszerek mozgatnak és emiatt nagyon fontos a test és a lélek viszonya. Az akadémikus orvoslás is egy vegyi üzemnek tartja az embert, amiben van is némi igazság, hiszen ezért reagálunk a különböző kezelésekre, azonban fontos lenne látni a pszichoszomatikus folyamatokat is. Észre venni azt, hogy a saját sorsunk írói vagyunk és ha jól figyelünk arra, hogyan alakul a kölcsönhatás a fizikai valónk és az érzelmi világunk között, esélyünk nyílik arra, hogy egy boldogabb életet éljünk. Ez a fajta gondolatiság fog megjelenni a május 4-ei előadáson a Fitbalance-on is.

Őszinte vallomás családról és karrierről.

Leadfotó: Femcafe.hu / Kunos Attila

Oldalak

Szólj hozzá Te is!