Sztárok

Magyar vér csörgedezik Robert Downey Jr. ereiben: ősei a tatai zsidótemetőben nyugszanak

Robert Downey Jr. felmenői az 1880-as években emigráltak hazánkból az Egyesült Államokba. A színész így egynyolcad részben magyar zsidó származású.

Robert Downey Jr. magyar gyökerei

Régóta tudjuk, hogy Hollywood nagyon sokat köszönhet nekünk, magyaroknak, hiszen már a kezdetektől rengeteg hazai filmes szakember járult hozzá az amerikai álomgyár sikereihez. Köztudott, hogy sok sztár ereiben csörgedezik magyar vér, köztük Vasember világhírű megformálójáéban is. Robert Downey Jr. április 4-én ünnepelte 57. születésnapját, ez alkalomból pedig a Magyar Hollywood Tanács idézte fel a színész magyar gyökereit.

Hollywood egyik legtöbbet foglalkoztatott sztárjának ősei a tatai zsidó temetőben nyugszanak: a filmsztár szépapja, Stern Jakab és szépanyja, Deutschländer Eleonóra – olvasható az MTI OS-ben közzétett rövid közleményében. Stern Jakab 1820-ban látta meg a napvilágot, és egész életében lisztkereskedőként dolgozott Tatán és környékén, felesége 1828-ban született Tatán. Jakab halála után Eleonóra újra férjhez ment, és Deutsch Simonnal közösen kibéreltek egy malmot Tata határában, Szomódon. Az 1879-en ismét megözvegyült asszony a szomódi malom bérleti jogát a lányának, Ilkának adta át. Stern Ilka férjét Ormay Rudolfnak hívták, 1836-ban született Magyarországon, és New York-ban hunyt el 1909-ben. Stern Ilka és Ormay Rudolf négy gyermeket nevelt, közülük a legfiatalabbként született Ella Eleonóra volt Robert Downey Jr. dédnagymamája.

Az Ormay-házaspár az 1880-as évek végén vándorolt ki Amerikába, ott kötött házasságot Eleanore Ella Ormay 1911-ben James McLauchlen-nel, és az ő kapcsolatukból született Betty McLauchlen, vagyis Robert Downey Jr. nagymamája. Most a leszármazási vonalon már el is érkeztünk a filmsztárhoz: Betty McLauchlen férjét Robert Eliasnak hívták, ők adtak életet a Robert Elias néven született Robert Downey Sr.-nak, Robert Downey Jr. édesapjának.

Sean Penn lánya, Dylan dögös nővé érett, ráadásul kivételes adottságaira már a divatszakma és a filmipar is felfigyelt, így nem kérdés, hogy fényes jövő előtt áll.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Te tudod, pontosan mennyi idő után érdemes lecserélned a párnáidat? Meg fog lepni a válasz!
Lifestyle
Nem könnyű feladat megszabadulni a makacs hasi zsírtól, azonban van egy egyszerű módja annak, hogy felgyorsítsuk a folyamatot és akár néhány nap alatt változást tapasztaljunk.
Sztárok
Tóth Gabi nem tagadta, hogy nagyon nehéz volt Krausz Gábort a helyes irányba terelnie. Előkerült az exe múltja is a beszélgetés során.