Még a pápa is elítélte a viharos románcukat: óriási botrányt keltett a két filmsztár viszonya, szerelmük mégsem állta ki az idő próbáját

Elizabeth Taylor és Richard Burton Hollywood aranykorának egyik legnagyobb álompárja volt: legendás, egyben viharos szerelmükből eget rengető botrány kerekedett, melyet még a pápa is elítélt.

Se veled, se nélküled

Richard Walter Jenkins egy bányászcsalád tizenkettedik gyermekeként látta meg a napvilágot 1925. november 10-én a walesi Pontrhydyfenben. A szegény, de kiválóan tanuló fiúra felfigyelt tanára, Philip Burton, aki örökbe is fogadta, és rávette tipikus walesi nevének megváltoztatására. Burton 1943-ban a brit légierőnél szolgált, majd navigátorként harcolt, de látáshibája miatt nem lehetett pilóta: leszerelése után vidéki színpadokon lépett fel, 1950-ben New Yorkban, egy évig ismét Angliában szerepelt, majd 1952-ben Hollywoodba szerződött. Egy évvel később bekerült a nagy hírű londoni Old Vic társulatba, ahol Shakespeare-szerepek egész sorát játszotta, hamarosan pedig megkapta első filmfőszerepét a Nagy Sándorban, a világhírnevet azonban a John Osborne drámájából készült Dühöngő ifjúság hozta meg számára. A második világháború utáni időszak egyik legnagyobb brit színésze sokat szerepelt a címlapokon, főként az Elizabeth Taylorral folytatott viszonya, majd viharos románca miatt. További részletek a galériában!

Burton 1963-ban megkapta Antonius szerepét a Kleopátrában: minden idők egyik legköltségesebb szuperprodukciója hatalmas ünneplésben részesült – ebben a nézettség és a siker mellett az is közrejátszott, hogy a forgatás közben szerelmi kapcsolat szövődött a két főszereplő, Burton és Liz Taylor között.
Kattints a további képekért!

2011. március 23-án hunyta le örökre a szemét a többszörös Oscar-díjas és Golden Globe-díjas angol–amerikai színésznő, aki imádta a gyémántokat és gyűlölte, ha Liznek hívják.

Leadfotó: API/GAMMA/Gamma-Rapho via Getty Images

Oldalak