Psota Irén megbánta, hogy kizárólag a szakmájának élt

A Nemzet Színésze halála előtt nem sokkal mesélt arról, miért nem lett belőle édesanya.

Ma lenne 92 éves Psota Irén

A kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Színésze, Psota Irén 1929. március 28-án látta meg a napvilágot Budapesten. 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, ezután azonnal a Madách Színházba került. 1980-ig játszott itt. Később a Népszínház, majd a Nemzeti Színház társulatának tagja volt. 2009-ben lépett utoljára színpadra, ezután teljesen visszavonult. Utolsó éveiben nagyon megromlott az egészsége, 2014-ben szívinfarktust kapott, 2015-ben pedig combnyaktörést szenvedett. Ezt újabb infarktus, majd egy durva tüdőgyulladás követte. Ekkor még hazatérhetett otthonába. 2016. februrár 25-én álmában hunyt el szívelégtelenség következtében.

Soha nem született gyermeke

Psota Irén nagyon fiatalon, mindössze 16 évesen esett először szerelembe, akkori párja Seregi László volt, az Operaház koreográfusa. Három évig voltak együtt.

"Három évig voltunk együtt, és ő lett a mérce az érintésre. Nehezen heverem ki a szerelmeimet, de ha elmúlt, nem siránkoztam, csak csendesen belehaltam" - írta róla a színésznő a könyvében, amelyben Makk Károlyról és meg nem született gyermekeikről is megemlékezett.

"Makk Károly volt az első élettársam. Tőle lett volna minden gyerekem. Mindegyiket meg akartam tartani, de ő mindig talált kifogást: most elsőéves vagy, most még csak másodikos..." - árulta el Psota, akinek az abortuszok miatt később már nem születhetett gyermeke.

Psota Irénre emlékezünk legszebb fotóival

Psota Irén gyermekkorától színészi pályára készült, eleinte Dávid Irén néven játszott.
Kattints a további képekért!

A soul királynője idén lenne 79 éves. Az énekesnő csillogó sikere mögött azonban súlyos tragédiák sorakoznak.

Leadfotó: Mediaklikk

Oldalak