A nő, aki megszelídítette a halált – Polcz Alaine

14 éve hunyt el Dr. Polcz Alaine, aki sokkal több volt, mint költőfeleség.

A tanatológia magyarországi úttörője

Polcz Alaine pszichológus volt a tanatológia, vagyis a halál és gyász kutatásának magyarországi úttörője, valamint a Magyar Hospice Mozgalom, majd alapítvány életre hívója. Hosszú út vezetett idáig, amelynek egyik fontos és különösen fájdalmas része volt a második világháború. Az akkor huszonéves Alaine olyan súlyosan megsebesült a háborúban, hogy a klinikai halál állapotába került, miután borzalmas szenvedéseken ment keresztül szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt. Ezek a borzalmak az egész életére hatással voltak.

A világháború után felbomlott első, 19 éves korában kötött házassága. A halálközeli élmény hatására kezdett pszichológiával, valamint tanatológiával foglalkozni. 1949-ben, abban az évben, amikor végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakán, másodszor is férjhez ment, Mészöly Miklóshoz, aki a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar írója volt. Harmonikus, kiegyensúlyozott házasságuk – amely az író 2001-ben bekövetkezett haláláig tartott – egymást építő együttlétezésük legendás volt, még annak ellenére is, hogy az író gyakran más asszonyokat kereső, nehéz természete rányomta bélyegét életükre.

Mészöly mellett tökéletesen betöltötte az írófeleség szerepét, míg saját szakmájában nemzetközi szaktekintély lett. Alaine életének kettősségét mutatja, hogy míg a halál pszichológiájáról ismeri őt a szakma, addig a gyermekpszichológia területén éppen olyan nagy a munkássága. Pályája kezdetén elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, később játékdiagnosztikával foglalkozott. 1970-től a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán dolgozott, ahol a nagyon súlyos beteg és haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak