Rongyrázás a pandémia kellős közepén - Szükségünk volt-e az Oscar-gálára 2021-ben?

A rövid válasz: igen. A hosszú válasz: idén talán jobban is, mint bármikor, hiszen ennyi tragédia mellett úgy kellenek nekünk az ünnepek, mint az éhezőnek egy falat kenyér. Véleménycikk.

Miért kell az Oscar kilencvenharmadszorra is?

3 órán és 19 percen keresztül közvetítették világszerte a 93. Oscar-gálát a hétvégén, amelyet eredetileg február 28-án tervezett megtartani az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája, de a globális Covid19-pandémia miatt végül kénytelenek voltak elhalasztani április 25-re. Az akadémia több változtatást is bevezetett a 2021-es díjátadóra. A járvány miatt ideiglenesen olyan filmek is nevezhetők voltak, melyeket kizárólag streaming platformokon mutattak be, a mozik zárva tartásának ideje alatt.

Az idei gálát a szervezők rendhagyónak hirdették, ennek pedig annyiban eleget is tettek, hogy a korábbi évekhez képest meglehetősen unalmas volt a műsor, így az sem okozott különösebb meglepetést, hogy egyik pillanatról a másikra berekesztették. A járvány miatt az egyik legnézettebb produkció elmaradt, nem volt vörösszőnyeges tobzódás, csak egy egyszerű bevonulás, ráadásul a szőnyeg rózsaszín volt, nem vörös.

A díjátadót nézve teljesen jogosan merülhetett fel a közönségben a címben felvetett kérdés - hogy ha ennyire csapnivaló volt az Oscar, akkor mi értelme volt egyáltalán megrendezni?Nos, erre később ki is térek, de addig is részletezem a koncepciót, amire minimum a "furcsa" jelzőt tudnám modoros udvariassággal használni.

A gála főszereplője: a Covid

Szakítva a hagyományokkal két helyszínen szervezték meg a díjátadót: a Los Angeles-i Dolby Színházban és a 13 kilométerrel távolabb lévő, gyönyörűen felújított, art deco stílusú Union Station pályaudvaron ünnepelhettek a sztárok. A meghívottak számára kötelező volt a negatív koronavírus-teszt, be kellett tartaniuk a távolságtartási szabályokat, és a műsor szüneteiben maszkot kellett viselniük, a kamera előtt azonban levehették. A szervezőket a járvány elleni védekezés elismert szakértői segítették tanácsaikkal, hogy a személyes részvétel teljesen biztonságos legyen. Azok az Oscar-jelöltek pedig, akik nem utazhattak el a díjátadóra a járvány miatt, műholdas közvetítéssel kapcsolódhattak be a műsorba egyebek mellett Londonból és Párizsból.

A műsor készítői nagyszabású show-t ígértek olyan sztárfellépőkkel, mint Renée Zellweger, Joaquin Phoenix, Brad Pitt és Reese Witherspoon - nos, ezek a nevek sem hozták meg a hozzájuk fűzött nagy reményeket.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak