Ő lett az új nemzet színésze, megvan a döntés

Kedd délután megszületett a döntés, megvan az új nemzet színésze. A szokásjog dominált, ugyanis színésznőt választottak Törőcsik Mari után a tagok.

Színésznőt választottak a Nemzet Színészének

Múlt hét óta egy ország várja, ki lesz az új nemzet színésze. Törőcsik Mari halálával ú tagot kellett választania a jelenleg a címet birtokló művészeknek, Bodrogi Gyula pedig már napokkal ezelőtt bejelentette, nem Törőcsik Mari helyett szeretnének választani, mert ez igazán illetlen kifejezés.

Az esélylatolgatás volt jellemző az elmúlt napokra, mi is beszámoltunk róla, hogy több lehetséges név is felmerült. A kritériumoknak nem egyszerű megfelelni, így sosem beszélhetünk hosszú névsorról, ám az ítészek mindenkit megleptek.

Egy olyan művésznőt választottak a nemzet színészének, akire csak kevesen gondoltak.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a budapesti Nemzeti Színház színpadán töltött. Ezek mellett fontos kritérium, hogy legalább egy elismerése is legyen (pl. Kossuth- vagy Jászai Mari-díja).

A címet legfeljebb tizenketten viselhetik egyszerre, és ők életük végéig havonta nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek. Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot.

Ha kíváncsi vagy, ki lett az új nemzet színésze, lapozd végig galériánkat!

A közlemény szerint a nemzet színészei közül Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Király Levente, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza és Jordán Tamás személyesen is jelen volt a Nemzeti Színházban megtartott zárt megbeszélésen, Almási Éva, Csomós Mari, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon kapcsolódott be a választásba. A nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti.
Kattints a további képekért!

Leadfotó: facebook.com/Mint-Földön-a-csillag

Oldalak