Meghalt Spencer Davis

A zenész halálhírét menedzsere jelentette be.

Meghalt Spencer Davis brit zenész

Elhunyt a hatvanas évek egyik legnépszerűbb beatzenekara, a Spencer Davis Group vezetője, gitárosa, énekese kedden, 81 éves korában halt meg egy kaliforniai kórházban, ahová tüdőgyulladással került. A zenész halálhírét menedzsere, Bob Birk tette közzé.

A Spencer Davis Group a hatvanas évek végén, valamint a hetvenes évek első felében volt aktív, majd 2006-ban újra összeállt és a közelmúltig fellépett. Az együttes sokat tett az amerikai blues és R&B angliai népszerűsítése érdekében. Első zenekarát, a Saintset Bill Wymannel, a Rolling Stones későbbi basszusgitárosával alakította. A későbbi csapata, a Spencer Davis Group a Rolling Stones, a Dave Clark Five, a Kinks mellett a kialakulóban lévő brit beatszíntér egyik legfontosabb, az R&B által átitatott formációja volt - méltatta a zenész érdemeit a The Guardian.

Botrány volt a budapesti koncertjükön

Az első aktuális brit sztárként négy alkalommal is felléptek Magyarországon 1967-ben, immár Spencer Davis és Peter York mellett Phil Sawyer szólógitárossal és Eddie Hardin orgonistával kiegészülve. Az 1967. július 7-én a Kisstadionban rendezett koncert után a kivezényelt lovasrendőrök gumibotozni és kardlapozni kezdték a Thököly úton hazavonuló tömeget, több mint száz embert be is vittek. A csapat utolsó nagy slágere az I'm A Man volt 1967-ben, majd nem sokkal később feloszlottak. 1973-74-ben a zenekar újra összeállt, két lemezt is készített, de a korábbi sikerek elmaradtak. A zenész 2006-ban ismét életre hívta zenekarát, amellyel több-kevesebb rendszerességgel fellépett. Amerikában telepedett le, itt is érte őt a halál.

Nyugodjon békében.

Leadfotó és fotók: Profimedia - RedDot

Oldalak

Szólj hozzá Te is!