Nem J. F. Kennedy halála volt a legszörnyűbb - 8+1 híresség, aki merénylet áldozata lett

Különös kegyetlenséggel meggyilkolt politikusok, zenészek és művészek, akiknek halálát máig homály fedi. Ezeket a világszerte ismert áldozatokat gyűjtöttük most össze, váratlan és tragikus távozásukat, máig különös misztikum övezi.

Végzetes kampány

Az 1963-ban utcai merényletben meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy, az USA harmincötödik elnökeként tragikus körümények közt távozott az élő sorából. Váratlan halála az egész világot megrengette. Kennedy az előkampány részeként, Dallasba utazott, ám ez volt az a végzetes látogatás, mely során Lee Harvey Oswald, a helyi tankönyvraktár munkatársa halálos merényletet követett el ellene. A híres támadás a mai napig foglalkoztatja az Egyesült Államok és a világ közvéleményét, és bár anno hetvenöt évre titkosították a nyomozói aktákat, 2017-ben felnyitották őket. Ennek ellenére továbbra is homály fedi J.F. Kennedy halálát, aki a negyedik amerikai elnök, akit a történelem során meggyilkoltak.

Örök rejtély marad

Idén huszonkét éve, hogy a divatvilág elveszített egy pótolhatatlan ikont: 1997. július 15-én meghalt Gianni Versace. A tervezőt floridai otthona előtt Andrew Cunanan lőtte le, akit Versace előtt már négy ember megölésével vádoltak. A gyilkosság után nyolc nappal később ő is öngyilkos lett, emiatt máig rejtély, miért kellett meghalnia az ötven éves divatpápának. Donatella Versace bátyja halálakor több, mint nyolcszáz millió dolláros, az akkori árfolyamon közel százhatvan milliárd forintos üzletet hagyott háta után, amit részben Donatella örökölt.

Elmebeteg támadás

A világtörténelem- és a zeneipar történetének egyik legmegrázóbb eseménye John Lennon halála volt, 1980. december 8-án. A Beatles egykori tagja és párja, Yoko Ono épp New York-i Dakota-ház kapujában várakozott, hogy limuzinjukkal a Record Plant stúdióba menjenek. A várakozás alatt rajongókkal beszélgettek és autogramokat osztogattak, Lennon még kézségesen adott is egy aláírást Mark David Chapmannek is - kéősbbi gyilkoásnak. Chapman ugyanis megvárta még Lennonék visszatérnek a stúdióból, kabátzsebéből elővette pisztolyát, és tüzelni kezdett. Lennont azonnal kórházba szállították, ám már nem tudták megmenteni az életét. Halálhíre -az amerikai kábelcsatornáknak köszönhetően - még aznap elérte az egész világot.

Szíve feladta

Persze nem John Lennon az egyetlen zenész akinek egy golyó okozta halálos sérülést. A kilencvenes évek legendás rappere, Tupac Shakur nagyon fiatalon, mindössze huszonöt éves volt, mikor egy szállodai bunyó után autóba ült, egyszercsak egy Cadillac fékezett le mellettük, amiből tüzet nyitottak rájuk. A legendás rappert a kórházban még hat napig életben tartották, de 1996. szeptember 13-án , pénteken a szíve feladta a harcot. A Las Vegas-i rendőrség egy dokumentumfilm hatására 2018-ban újrakezte a nyomozást, de mivel letartóztatás nem történt hivatalosan továbbra is megoldatlannak tartják Tupac meggyilkolását.

Bandaháborúk

Egy évvel később Biggie Smallst (Notorious B.I.G.) ölték meg, pedig ő még gyanúsított is volt Tupac megölésének ügyében. A hatalmas termetű rapper nyagik benne volt a keleti és nyugati part között dúló hiphop háborúban: hasonlóan kollégájához, őt is az autóban érte a végzet.

A alig néhény évvel a két rappergyilkosság után 2002-ben a legendás Run-D.M.C. egyik tagját, Jam-Master Jay is eltették lábalól, pedig állítólag ő nem volt az a kimondottan zűrös figura.Gyilkosa kilétét máig nem sikerült kideríteni az amerikai rendőrségnek.

Fia végzett vele

Bár Amerikában kétségtelenül több a brutális kegyetlenséggel elkövetett támadás, itthon is akad példa olyan bűnügyre, melyben egyedülálló a magyat kriminalisztika történetében. A 2000-ben meggyilkolt Soproni Ági színésznő halálának körülményei nemcsak a lakosság, de még a hatóságok számára is sokkoló volt. A Nemzeti Színház egykori színésznővel saját fia végzett, legalábbis ő bujtotta fel barátját arra, hogy megfojtsa, majd a holttestet feldarabolja és elássa. A tárgyaláson fia bevallotta, hogy mindezt nyereségvágyból tette. Mindkét tettes életfogytiglani tartó börtönbüntetést kapott, fia P. Andrást jelenleg is a szegedi Csillag börtönben raboskodik, és angol oktat.

Máig gyászol az LGT

Barta Tamás a hatvanas évek végén a Syrius, majd a Hungária együttesben tűnt fel később az Locomotiv GT-ben bizonyított basszusgitárosként. A zenész gitáros nevéhez olyan dalok fűződnek, mint az Ő még csak tizennégy, vagy a Presserrel közösen írt Gyere, gyere ki a hegyoldalba!, majd 1974-ben Amerikába költözött, ahol holtan találták Los Angeles-i otthonában. Barta állítólag összetűzésbe került a helyi magyar maffiával, így történhetett, hogy két golyó fúródott a mellkasába. Halálát öngyilkosságnak nyilvánították, hogy mi történt pontosan, azt máig nem lehet tudni.

Fotó: Youtube.com

Brutális kegyetlenség

Roman Polański lengyel származású filmrendező feleségét Sharon Tatet 1969-ben közös gyermekükkel várandósan brutális körülmények közt gyilkolták meg otthonukban. A modell -színésznő nyolc és fél hónapos terhes volt, amikor négy másik személlyel együtt különösen brutális módon meggyilkolták az otthonában. Édesanyja, Doris Tate és testvérei, Patti és Debra évtizedeken át mindent megtettek azért, hogy Sharon gyilkosai soha ne kerüljenek szabadlábra, és az áldozatok jogainak élharcosai lettek.

Reagen megúszta

A nyolcvanas ébek egyből egy rendkívül megrázó gyilkossági kísérlettel kezdődött, aminek szerencsére nem lett tragikus végkimenetele. 1981. március 30-án ugyanis merényletet követtek el Ronald Reagan amerikai elnök ellen, a politikus azonban - hála a gyors orvosi segítségnek - túlélte a támadást. Reagan elleni elkövető John W. Hinckley volt, aki tettével Jodie Foster színésznőt akarta elkápráztatni.

Leadfotó: Pixabay.com

Oldalak