Karády Katalin élete számos titkot rejtett: a végzet asszonya komoly függőséggel küzdött, ami a halála napjáig kísérte

Karády Katalin, a harmincas-negyvenes évek legkedveltebb magyar filmszínésznője és énekesnője, egy nemzedék bálványa, a végzet asszonya volt. Páratlan hangját száz közül is könnyű felismerni, azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy komoly függőséggel küzdött.

Titokzatos díva

Kanczler Katalin egy hétgyerekes kőbányai proletárcsaládban született - dívához illően a vélemények sokáig megoszlottak arról, hogy mikor. A lexikonokban 1912 szerepelt, karrierjének indulásakor azonban ennél négy évvel kevesebbet mondott az újságíróknak. Aztán előkerült keresztlevele, amelyben 1910. december 8. szerepel, s ma ezt tekintik születési időpontjának. A korszak majdani dívája, aki kiskorában egy akció révén öt évig Svájcban tanulhatott, a családi pokol elől tizenhét évesen a házasságba menekült, de két év múlva már túl volt a váláson is. Nem sokkal később kávéházi énekesként fedezte fel Egyed Zoltán hírlapíró, aki gondoskodott képzéséről, s akitől a Karády nevet is kapta. 1939-ben forgatta első és legsikeresebb filmjét, a Halálos tavaszt: Ralben Edit figurája egy csapásra ismertté tette, az Ez lett a vesztünk című dal elindította énekesnői karrierjét is. Sajátosan mély hangján később slágerek tucatjait búgta el, nevére tódult a közönség, így évről évre többet forgatott, csak 1942-ben hét film készült vele. Magánéletének egyes részeibe azonban nem láthatott bele a közönség, így a legtöbben azt sem tudták, hogy Karády komoly függőséggel nézett szembe nap mint nap…

Az énekesnő apja halála után, nagyon fiatalon, alig 20 évesen hozzáment egy nála jóval idősebb tisztviselőhöz, aki biztos anyagi hátteret biztosított számára. Ennek azonban megvolt s hátránya: előhozta komoly függőségét, mellyel már évek óta küzdött.
Kattints a további képekért!

A melankólia nagyasszonya utolsó interjújában árulta el, miért nem tükröződött az arcán egyszer sem a boldogság.

Leadfotó: Facebook/ Karády Katalin

Oldalak