Sztárok

Hiába imádta egy ország, magányosan távozott az élők sorából: így teltek Karády Katalin életének utolsó évei

Karády Katalin búgó hangjával és erotikus kisugárzásával a múlt század egyik legünnepeltebb dívája, színésznője és énekesnője volt, mégsem adatott meg neki a könnyű sors.

Igazi ikon volt

Karády Katalin 1912. december 8-án, Kanczler Katalin néven született Budapesten, egy szegény család hetedik gyerekként – apja kiszámíthatatlan és durva ember volt, aki szíjjal verte a gyermekeit. Katalin még kislány korában Svájcba került, öt évig ott tanult, és már akkor műkedvelő előadásokon lépett fel, hazatérése után pedig a Kereskedelmi Leányiskola tanulója lett, és a környék legszebb lányának tartották. Apja halála után még tizenhét éves sem volt, amikor otthoni körülményei miatt a házasságba menekült: egy jóval idősebb ember harmadik felesége lett, de a frigy mindössze két évig tartott. Akkoriban egy kávéházban énekelt, amikor Egyed Zoltán hírlapíró felfedezte, és elvitte Csathó Kálmánné Aczél Ilonához, a Nemzeti Színház művésznőjéhez, aki a szárnyai alá vette, az éneklésen túl pedig megtanította öltözködni és viselkedni is. Neve egyre szélesebb körökben vált ismertté, mígnem hamarosan a kor ünnepelt dívája, valamint szexszimbólum lett – azonban hiába rajongott érte az egész ország, végül mégis egyedül, magányosan távozott az élők sorából. Részletek a galériában!

Karády Katalin első szerepe Maugham Az asszony és az ördög színművében volt 1939 elején a Pesti Színházban, s ez az év hozta meg első és egyik legsikeresebb filmszerepét, a Halálos tavaszt, emellett elindult énekesnői karrierje is – sajátos, mély hangján slágerek tucatjait dalolta el.
Kattints a további képekért!

Karády Katalin, a harmincas-negyvenes évek legkedveltebb magyar filmszínésznője és énekesnője, egy nemzedék bálványa, a végzet asszonya volt. Páratlan hangját száz közül is könnyű felismerni, azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy komoly függőséggel küzdött.

Leadfotó: Facebook/ Karády Katalin

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A Halak hirtelen felindulásból kiléphet a munkahelyéről. Napi horoszkóp!
Sztárok
Az üzlet tulajdonosa az ezredforduló környékén fedezte fel magának a 20. századi magyar prózairodalom zsenijét, s rögtön a szívébe zárta a műveit.
Sztárok
2013-ban kötötték össze az életüket, házasságukból három gyermek született.