Sztárok

Drámai titok: lemondott születendő gyermekéről a legendás magyar komikus, megindító, miért döntött így

Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere volt, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség. Párjával, Urbán Erikával több mint három évtizedig szerették egymást, azt azonban csak kevesen tudják, hogy miért nem született közös gyermekük.

Rajongásig szerették egymást

Kabos László 1923-ban Sárváron született, eredetileg Krausznak hívták: kertésznek tanult, de nem önként választotta ezt a szakmát, hanem a kényszer vitte rá, ugyanis az akkori nehéz időkben az a hír járta, hogy aki mezőgazdasági munkát végez, nem deportálják – nem így történt, Mauthausenbe vitték, ahonnan szerencsésen hazakerült. A háború után a családja Amerikába emigrált, csak ő maradt itthon, mert színész akart lenni: noha kezdetben kertészeti főiskolára járt, mindeközben önképzőköri előadásokon, kabarékban, valamint vidám darabokban csillogtatta meg tehetségét. A világháború után Bálint Lajos, a Nemzeti Színház rendezője, dramaturgja tanította őt a színészmesterségre: akkor még nem sejtette, hogy hamarosan az ország egyik legnépszerűbb kabarészínésze lesz. A szerelmet is a munkájának köszönhette: Urbán Erika színésznővel a Vidám Színpad egy darabjának ágyjelenete hozta össze, s bár a naíva mindössze 25, partnere pedig már 51 éves volt, szinte azonnal egymásba habarodtak. Boldogságban éltek több mint 30 éven át, ám még az ő életük is rejtett titkokat…

„Sokan nem értették, hogy szerethettem bele egy ilyen „csúnya kis emberbe”, a hátam mögött lekurváztak, de nekem Laci maga volt a bűbáj. Imádtam úgy, ahogy van, az illatát, a gyönyörű lelkét” – nyilatkozta korábban a Blikknek Urbán Erika.
Kattints a további képekért!

A temetés nem volt nyilvános, csak a színésznő legközelebbi ismerősei vettek részt rajta.

Leadfotó: Fortepan / Nagy Gyula

Oldalak

Sztárok