Sztárok

100 éves lenne Kabos László: rég nem látott fotókon az ország legendás nevettetője

Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.

Örök legenda

Kabos László Sárváron látta meg a napvilágot. Eleinte kertésznek tanult, de nem önként választotta ezt a szakmát, hanem a kényszer vitte rá, ugyanis az akkori nehéz időkben az a hír járta, hogy aki mezőgazdasági munkát végez, nem deportálják - végül azonban nem így történt, Mauthausenbe vitték, ahonnan szerencsésen hazakerült. Lókereskedőként dolgozó édesapja viszont nem élte túl a deportálást, bár a háború után sokáig reménykedtek, hátha hazajön; amikor bizonyossá vált, hogy hiába várják, édesanyja úgy döntött, hogy kimegy a család Amerikába, ahol rokonaik éltek. Csak ő maradt itthon a családból, mert színész akart lenni. Öt évet adott magának arra, hogy ez bekövetkezzen, ha nem sikerült volna, valószínűleg ő is emigrál. Álmai azonban szerencsére teljesültek, s hamarosan ő lett a XX. századi magyar színjátszás egyik legmeghatározóbb alakja, valamint a kor imádott nevettetője. Galériánkban rá emlékezünk:

Kabos László kezdetben kertészeti főiskolára járt, internátusban lakott, s az önképzőköri előadásokon, kabarékban, vidám darabokban ő volt a jópofa fiatalember, aki mosolyt csalt mindenki arcára. A világháború után Bálint Lajos, a Nemzeti Színház rendezője, dramaturgja tanította őt a színészmesterségre - akkor még nem sejtette, hogy kabarészínész lesz belőle, ez később alakult így.
Kattints a további képekért!

Oliver Hardy, aki a legendás Stan és Pan komikuspár tagjaként vonult be a történelembe, a némafilmkorszak végére elképesztő népszerűségre tett szert, a kulisszák mögött azonban súlyos nehézségek árnyékolták be az életét, melyek végül teljesen tönkretették.

Leadfotó: Fortepan / Nagy Gyula

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Azahriah zenéjét elemezték ki az RTL műsorában, de el lehetett csípni egy bizarr hozzászólást is.
Sztárok
Ugyebár Árpa Attila fog megküzdeni Brasch Bencével a Sztábox vasárnapi döntőjében.
Sztárok
Ördög Nóra már későn vette észre, hogy nagy hibát követett el.