Sztárok

Hiúzbundával jutalmazták alkoholizmusát - 8 meglepő tény Janis Joplinról

Ma lenne 76 éves a világ egyik legnagyobb blues énekesnője, a hippi kultúra legismertebb női alakja.

Élj gyorsan

Janis Lyn Joplin 1943-ban, egy texasi kikötővárosban, Port Arthurban született, egy húga és egy öccse volt. Vallásos családban nőtt fel, ezért már kislány kora óta a helyi templomi kórusban énekelt, már ekkor megmutatkozott tehetsége. Szülei nehezen emésztették meg szabadságvágyát, a középiskolában a lányok kiközösítették, az egyetemi csoporttársai pedig megválasztották a „legcsúnyább fiúnak”. Diploma helyett inkább hozzáhasonló, "sorból kilógó" barátokat szerzett, akikkel elkezdett folk és blues zenéket feldolgozni. 1963-ban elköltözött San Francisco hippi negyedébe, később több együttessel is fellépett, sikeres és ismert művész lett, az éneklés mellett pedig gitáron és rumbatökön játszott.

Szeress hevesen

A '60-as évek hippi kommunáinak egyik példaképévé vált, igazi "flower power girl" volt: vagány, féktelen, szexis és jó humorú. Ha felállt a színpadra és elkezdett énekelni, valósággal megbabonázta az embereket, hipnotikus hatással bírt kivételes előadásmódja. Szabadon élt és lángoszlopként hirdette a szexuális forradalmat: több férfival és nőkkel is volt viszonya. A legnagyobb szenvedélye azonban nem a testi örömök voltak: hanem a zene, amiben maradandót alkotott. A pszichedelikus rock, acid rock, a blues-rock és a hard rock stílusok úttörője lett.

Halj meg fiatalon

Pályafutása rövid volt: 1967-ben vált ismertté, és utolsó albumát 1971-ben már halála után adták ki. Egyedülálló stílusa mellett, erős, a blueszene hatását tükröző hangja miatt nem felejtette el őt a világ. Fájdalmasan fiatalon, 1970. október 4-én, 27 évesen halt meg, opioid-túladagolás miatt. Joplin nem csak mímelte a hedonizmust: nem vetette meg sem a kábítószereket, sem pedig az alkoholt. A komikum és a tragikum kettőssége ezáltal mindvégig kísérte, rövid, ámde felejthetetlen életét.

Lapozz, a következő oldalon folytatódik a cikk!

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.