Jane Fonda olyan elegánsan oktatta ki a Golden Globe szervezőit, hogy öröm volt hallgatni

A 83 éves, kétszeres Oscar-díjas színésznő életművéért kapott Arany Glóbuszt, a ceremónián pedig nem tett lakatot a szájára.

Jane Fonda életműdíjas lett

Lady Jayne Seymour Fonda tegnap este megkapta pályája elismeréseként az életműdíjat a 2021-es Golden Globe-díjátadón. Henry Fonda lánya saját jogon vált a filmipar koronázatlan királynőjévé, miközben számtalan nehézséggel küzdött meg a magánéletében. 12 éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett, és nem sokkal később, mikor tinédzserkorában modellkedett, molesztálta őt egy felnőtt. A színésznő csak később tudta meg, hogy a két esetnek van egy közös szála: anyját megerőszakolták, amit képtelen volt feldolgozni. Pályája során sokszor emelt szót a női egyenjogúságért, hol könyvben, hol interjúkban hangsúlyozta, mennyire fontos tudatosítani a nőkben, hogy ne hagyják elnyomni magukat a férfiközpontú társadalomban.

A nők jogairól és a kulturális sokszínűségről beszélt

Természetesen a tegnapi beszédében is ezt a gondolatot hangosította ki, kezdve onnan, hogy emlékeztetett, 1952 óta ő még mindig csak a 17. nő, aki megkapta az Arany Glóbuszt életműdíjasként. A köszönőbeszéde így inkább figyelmeztetésként hatott.

„Köszönöm a díjat, de azt kell mondanom, szerezze meg ezt még több nő! Ez a 17. alkalom, hogy egy nő kaphatta meg és támogatnunk kell azt is, hogy több afroamerikai kollga legyen a díjazottak között. Lépést kell tartanunk a kulturális sokszínűséggel mindazok miatt, akik a múltban ezért harcoltak, és azokért, akik ma vették fel a kesztyűt. Végtére is, a művészet nemcsak a történelemmel léphet egyszerre, hanem az új utat is megmutathatja. Legyünk hát vezetők! Rendben?" - tette fel a kérdést a 83 éves színésznő, aki egy olyan listára került fel életműdíjával, amin többek között Walt Disney és Meryl Streep is szerepelnek.

Fotókon Jane Fonda legemlékezetesebb alakításai

Az 1962-es, Séta a járdaszélen (Walk on The Wild Side) című filmért a legjobb fiatal színésznek járó Golden Globe-díját kapta meg, ez volt az első komolyabb szakmai elismerése. Kitty Tristram karaktere a buja hangulatú filmnoirban nagy sikert hozott a fiatal és vonzó színésznőnek.
Kattints a további képekért!

Leadfotó:

Oldalak