Sztárok

Titkos románc a Titanic forgatásán: a sikerfilm rendezője egyik színésznőjével csalta meg szerelmét

James Cameron, napjaink egyik leghíresebb és legbefolyásosabb rendezője anyagi és erkölcsi értelemben is szakmája csúcsára ért, amikor megálmodta és megrendezte minden idők egyik legsikeresebb és legdrágább amerikai filmjét, a 11 Oscar-díjjal kitüntetett Titanicot. Cameronnak a mozi nemcsak elismertséget és rengeteg pénzt hozott, de a magánéletét is örökre megváltoztatta.

James Cameron, a látnoki erejű filmrendező

Ma ünnepli 68. születésnapját James Cameron kanadai születésű hollywoodi filmrendező, az Álomgyár egyik legnevesebb és legbefolyásosabb mozidirektora. Cameron nevéhez megannyi megkerülhetetlen presztízsfilm köthető - ezek szinte mindegyike forradalmasította a hollywoodi filmgyártást az elmúlt 30-40 évben. Olyan hivatkozási alappá vált mesterműveket tett le az asztalra, mint a Terminátor első (1984) és második (1991) része, az Alien második epizódja (1986), vagy épp a világ egyik legdrágább és legjövedelmezőbb filmje, a 11 Oscar-díjjal kitüntetett Titanic (1997). Ez utóbbi rendkívül fontos fordulópontot jelentett a látnoki Cameron pályáján, és nem csupán szakmai élete vonatkozásában. A Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével készült, a melodráma és a katasztrófafilm elemeit bravúrosan elegyítő szuperprodukció világszerte 2,19 milliárd dollárt fialt, ezzel pedig máig minden idők harmadik legnyereségesebb mozgóképe (az aranyérmes is Cameron-opusz: a 2009-es Avatarról van szó, aminek hamarosan érkezik a folytatása is, s ami 2,85 milliárd dolláros bevételt termelt annak idején).

Cameron ötször nősült, jelenlegi feleségével, Suzy Amis színésznővel pedig épp a Titanic forgatásán jött össze. Amis korábban modellként tevékenykedett, és a nyolcvanas években kezdett kacérkodni a színészettel. Felbukkant a kilencvenes évek egyik legnagyobb kultuszfilmjében, a mesteri és felejthetetlen Közönséges bűnözőkben is, de valószínűleg sosem hall róla a nagyközönség, ha nem játssza el a főhősnő, az idős Rose unokáját a Titanicban. James Cameron egyébként párkapcsolatban élt, amikor a Titanic forgatásán összemelegedett Amisszel: épp Linda Hamilton, a Terminátor-filmek Sarah Connorja volt a partnere.

Fotó: Axelle/Bauer Griffin / Getty Images

Lapozz, a cikk folytatódik!

Oldalak

Sztárok