Nagydumások karanténban - Így élnek most a Dumaszínház sztárjai

Nem áprilisi tréfa - Litkai Gergelyt és Kovács András Pétert kérdeztük a kevésbé vicces napokról.

"A vírusból nem csinálunk viccet, csak a szürreális helyzetből, amibe kerültünk"

Egy évvel ezelőtt nemcsak a színházak, hanem Magyarország elsőszámú stand-up rendezvényhelyszíne, a Dumaszínház is bezárt a koronavírus-helyzet miatt. A népszerű humoristáink azóta csak a nyári időszakban tudtak fellépni egy-egy előadás erejéig, de még a karanténban sem hagytak minket cserben. Rendszeresen jelentkeznek könnyfakasztóan vicces videós összeállításokkal a saját YouTube csatornájukon, ahol Karantények humorhíradó mellett olyan régi előadásokat is megtekinthet a közönség, amelyek korábban élőben nagy sikert arattak. Egyes videóik alatt közel egymilliós megtekintés van, ami jól mutatja, hogy a magyarok kiéhezettségét a vidám a pillanatokra.

Ezekben a nehéz időkben ugyanis a humor az egyik legjobb gyógyír, ezért április 1-je, vagyis bolondok napja alkalmából a vígteátrum két legismertebb, Karinthy-gyűrűs humoristájával, a Dumaszínház művészeti vezetőjével, Litkai Gergellyel, valamint Kovács András Péterrel, KAP-pal beszélgettünk.

Kovács András Péter és Litkai Gergely

Litkai Gergely

"Egyrészről nyilván racionális, hogy lezárások vannak, másrészt viszont előadóként nagyon nehéz közönség nélkül létezni, főleg a stand up-ban, ami arra épül, hogy hogyan kapjuk a visszajelzést. Harmadrészt viszont nagyon sok lehetőséget teremtett ez a helyzet. Korábban nagyon sok fellépésünk és feladatunk volt, most viszont ránk szabadult egy csomó idő, amit nagyon sokan új, kreatív irányokba forgattak át. Valaki könyvet írt, mi elég sok Duma Aktuált forgattunk, vagy Kovács András Péterrel közösen, vagy akár ő is egyedileg. Nagyon sok kis videót töltöttünk fel a YouTube-ra, amit nagyon-nagyon sokan megnéztek. Ilyen szempontból vegyes kicsit a kép" - kezdi Litkai Gergely, akit a válsághelyzetben az tört le a leginkább, hogy a Dumaszínház, amit felépítettek, képtelen volt ellátni a funkcióját.

"Erre igazán nem lehet felkészülni, hogy a cégnek a bevétele nullára csökken, és nem a saját elhatározásából. Tettünk arra kísérletet, hogy nyolc fős közönség előtt csináljunk felvételeket, amik szintén elég sikeresek voltak, hogyha furák is. Nagyon nagy változás a járvány előtthöz képest, hogy már sokan hajlandóak fizetni is azért, hogy ilyen tartalmakat fogyasszanak online. Ez jelentős előrelépés az itthoni tartalomfogyasztási kultúrában" - teszi hozzá a humorista, aki saját maga hangulatáról jelenleg szerencsére csak pozitívan tudott nyilatkozni.

"Szerintem bárkinek, aki most a világon él, vannak jobb időszakai, rosszabb időszakai. Az sokat segít, hogy tudunk viccelődni, mókázni. Ha a személyes érzéseimről kéne mondanom valamit, akkor inkább vagyok jó hangulatban, mint rosszban" - feleli derűsen Litkai Gergely, aki a nyárra már tervez előadásokkal és a tehetségkutatásról sem mondott le. A Comedy Centralon indított tehetségkutatójuk épp a járvány előtt indult, hogyha visszatér a világ a normál kerékvágásába, akkor kihirdetik majd a győzteseket.

Kovács András Péter

"Nyáron ősszel volt egy kis mámor, amikor már-már azt hittem, hogy minden a régi. És aztán jött az ősszel a nagy pofára esés ismét, és azóta újra az alkalmazkodás útjára léptünk. Szerintem az ember csodálatos lény és rendkívül rugalmas, ezért tudtuk az egész bolygót eluralni, és ehhez a helyzethez is megtanultunk alkalmazkodni. A lelki mélypontjaimon sikeresen túlsegítem magam és a kreatív energiáimat is le tudom kötni úgy, hogy nem kell hozzá fellépni, de kenyér is kerül belőle az asztalra" - kezdi KAP, aki szerint a koronavírussal is lehet, sőt kell viccelni, csak nem mindegy, hogyan teszi valaki.

"Igazából a koronavírus csak egy darab RNS, úgyhogy miért ne lehetne viccet csinálni belőle? Csak nem sértődik meg! Azt kell kétszer is meggondolni, hogy a hatásaival viccelünk-e, de mi sem a betegségből, sem az áldozatokból nem csinálunk viccet, hanem abból a tehetetlenségből és kilátástalanságból, ami jelenleg uralkodik" - fogalmaz a humorista, aki elárulta, tavaly ősszel maga is átesett a családjával a víruson.

"Novemberben átesett az egész család a víruson, mind az öten átvészeltük, most fog lejárni körülbelül a védettségünk. Most már újra óvatosnak kell lennünk a brit mutáció miatt. Sajnos az ismeretségi körömben nem ritka, hogy valaki kétszer elkapta már" - teszi hozzá Kovács András Péter, aki jelenleg főként home office-ból dolgozik és otthon van karanténban a feleségével és három gyermekével. Nem tagadja, néha nem könnyű így az életük.

"Vegyes dolog ez az itthonlét, mert egyrészt nyilván sokkal jobban egymásra tudunk hangolódni, másrészt a hétköznapok olykor azért nehezen gördülnek. Mikor három gyerek ül le online tanulni, én pedig rohangálok a számítógépek között, és mire belekezdenék valamibe, már vége az órának vagy éppen lyukas óra van... Azt hittem tavaly, hogy most már egyszerűbb lesz, sikerül majd lekötni a gyerekeket, de nem mindig jön össze. Van, hogy teljes a káosz, és akkor a hatékony munkára alkalmatlan vagyok, ez egy kicsit frusztrál. Jelenleg a K betűt tanuljuk, meg hogy hogyan kell 12-ig összeadni. Nem egyszerű" - összegzi nevetve KAP, aki kitartást és vidám pillanatokat kíván minden sorstársának. A humorista nagyon bízik abban, hogy mihamarabb találkozhat a közönségével, legkésőbb a nyári Dumafüred rendezvényükön.

Závodi Gábor zeneszerző, zenekar vezető, zenei producer. Majdnem napra pontosan két éve Erkel Ferenc-díjas, negyedikként a könnyű zenészek közül. Viszont teljesen megérdemelten: 30 éve a magyar rock n’ roll állócsillaga.

Leadfotó és fotók: Dumaszínház

Oldalak

Szólj hozzá Te is!