Sztárok

Elhunyt Sidney Poitier, az első afroamerikai színész, aki Oscar-díjat kapott

A Megbilincseltek, a Forró éjszakában és a Találd ki, ki jön ma vacsorára! legendás sztárja 94 esztendős korában távozott az élők sorából. Később filmdirektorként is kipróbálta magát, valamint ő volt az első afroamerikai színész, aki Oscar-díjat kapott. Hollywood egyik csodás korszakának valódi ikonja hagyott itt bennünket.

Fél évszázad az ezüstvásznon

Kilencvennégy esztendős korában elhunyt az Oscar-díjas afroamerikai színészlegenda, Sidney Poitier, aki olyan hollywoodi klasszikusok révén vált ismertté a nagyközönség számára, mint a Megbilincseltek - melyben Tony Curtis oldalán játszott -, a Forró éjszakában című bűnügyi mozi vagy a Találd ki, ki jön ma vacsorára! című társadalmi dráma. Poitier a hetvenes évek hajnalától kezdődően a kamera túlsó oldalán is kipróbálta magát: filmdirektorként olyan alkotásokat jegyzett, mint a Dutyidili a legendás színészpáros, Richard Pryor és Gene Wilder főszereplésével, a Ki kém, ki nem kém vagy a Túlvilági papa.

Poitier már 1950-ben megvillantotta oroszlánkörmeit Joseph L. Mankiewicz Nincs kiút című film noirjában, és egészen a 2001-es Puszta kézzel című darabig, azaz mintegy fél évszázadon át tevékenykedett színészként. 1977-től 1988-ig ugyanakkor szünetet tartott - ebben a periódusban egyetlen filmet sem forgatott -, majd a Gyilkos lövés című kalandfilmmel tért vissza a vászonra.

Fotó: 123rf

Filmtörténelmet írt

Poitier volt az első afroamerikai (bahamai) színész, akit az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjjal jutalmazott. A kitüntetést a művész a Nézzétek a mező liliomait című 1963-as mozi főszerepéért kapta. Később, az ezredfordulón életműdíjjal honorálta az Amerikai Filmakadémia. Ernest Borgnine 2012-ben bekövetkezett halála után sokáig ő volt a legidősebb élő színész, aki Oscart nyert a "legjobb férfi főszereplő" kategóriában.

Fotó: Profimedia - Red Dot

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.