Gulyást főznek és mindig szívesen jönnek Magyarországra- interjú a 30 Seconds to Mars-szal

A nemrégiben elhunyt Amy Winehouse helyett a 30 Seconds to Mars lett az idei Sziget Fesztivál húzóneve.

Az amerikai bandát Jared Leto vezeti, aki másodállásban hollywoodi sztár is, és olyan csajok fordultak meg az oldalán, mint Scarlett Johansson vagy Cameron Diaz. Bátyja, Shannon a banda dobvirtuóza, Tomo pedig a vezetőgitáros, akiért valósággal megőrül a közönség.

Szombati koncertjük előtt lehetőségünk nyílott beszélgetni velük. Tomo többek között egy esetleges új albumról, kedvenc előadóiról és a magyar gulyásról mesélt nekünk.

Először is üdv újra Magyarországon! Néhány héttel ezelőtt egy másik fesztiválon, a VOLT-on léptetek fel. Mennyiben lesz más a ma esti koncert?

Nagyon élveztük a VOLT-ot, a közönség is fantasztikus volt. De a mai koncert természetesen más lesz. Igyekszünk minden alkalommal új, különleges fellépésekkel meglepni a nézőket.

Mi a helyzet a rajongókkal? Tudtok különbséget tenni közönség és közönség között? Ugyanolyan zenélni egy skandináv és mondjuk egy olasz publikumnak?

Persze, van különbség. Bár ahelyett, hogy azt nézzük, mennyire különbözőek az emberek, inkább arra figyelünk, mennyire hasonlóak. Fantasztikus, hogy a sok különböző kultúra, szokás és nyelv ellenére van egy közös pont, a zene és a zene iránti szeretet, ami mindannyiunkat összeköt.

Ha turnéztok, van azért időtök egy kis lazításra? Körbe tudtok nézni, kicsit turistát játszani?

Sajnos nem olyan gyakran, mint szeretnénk. Ha lehetőségünk nyílik rá, akkor mindenképp. Holnap például a nyakamba veszem a várost, és bejárom Budapestet. A fiúkkal külön utakon járunk majd. Shannon egy DJ showt akar felkeresni, Jared pedig még nem döntötte el, mivel tölti a napját.

Mit gondolsz a magyarokról?

Eddig még kevés a tapasztalatom. Holnapután már többet tudok majd mesélni. Ezidáig mindenesetre csupa pozitívum. Most járok itt harmadszorra, de mindig nagyon meleg fogadtatásban részesültem, szívesen jövök vissza. És nem utolsó szempont, hogy Magyarország a gulyás hazája, amit imádok.

El is tudod készíteni?

Azt nem garantálom, hogy olyan jó gulyást csinálok, mint a magyarok, de tudom, hogy kell elkészíteni. Már többször próbálkoztam vele. 

Mesélsz kicsit a jövőbeli terveitekről? Van esély egy új albumra?

Sokat beszélünk róla. Egyelőre nem akarok se igent, se nemet mondani, de gyakran szóba kerül. Az a helyzet, hogy idén annyira el voltunk foglalva a turnézással, hogy nem jutott időnk zenét írni.

Van valami új irány, ami felé el akartok mozdulni?

Igen. Még dolgozunk rajta. Túl korai lenne bármit is mondanom, de azt mindenképp megígérhetem, hogy nem fogunk kétszer ugyanazzal előrukkolni.

Vannak olyan zenészek, akik inspirálják a 30 Seconds to Mars-ot? Kik vannak rátok nagy hatással?

Sokan vannak, akikre felnézünk, akik inspirálóan hatnak ránk. Rám a komolyzene is hatással van, de nagy inspiráció például a Led Zeppelin, a Deep Purple, a The Cure vagy a Beatles.

Ki a kedvenc Beatle-öd?

Azt nem tudnám megmondani. Nem tudok választani. Csak egyszerűen szeretem a dalaikat!

Akiket említettél, elég régi bandák. Az újabb együttesek között van kedvenced? Milyen zenéket hallgatsz szabadidődben?

Bevallom, nem túl sok új zenét hallgatok. Sokkal jobban érdekel, hogy én magam hozhatom létre a zenét, minthogy hallgassam azt. De persze van néhány jó kis banda, akiket szívesen meghallgatok. Főleg elektronikus zenéket, mint mondjuk a Nero.

Magyar zenéket próbáltál már?

Eddig még nem. De ha ajánlasz valakit, meghallgatom szívesen. Legjobb lesz, ha leírod, mert úgysem jegyzem meg. Kíváncsi vagyok, milyen zenét csinálnak a magyarok.

A fiúk persze ezúttal is fergeteges és látványos koncertet adtak, és még a tragikus sorsú Amy Winehouse-ról is megemlékeztek a színpadon.

Reméljük, hogy hamarosan újra viszontláthatjuk őket Magyarországon!

 

Oldalak