Sztárok

A magyar Greta Garbónak is nevezték: nyomtalanul tűnt el a gyönyörű színésznő, évtizedek múlva találtak rá

Goll Bea az 1940-es évek ünnepelt színésznője volt, akit egyszerűen csak csodalánynak hívtak. 1948-ban eltűnt, s hosszú évtizedekig nem adott magáról életjelet.

A háború után veszett nyoma

Goll Bea 1927-ben látta meg a napvilágot Budapesten: a szőke, sudár, babaarcú lány szépségére már fiatal korában felfigyeltek, s hamarosan kiderült, hogy a külső adottságai mellett kivételes tehetségre is büszke lehet. Édesanyja ösztönzésére került színpadra, s már tinédzserként megismerte a filmek világát. Hét alkotás – többek között A beszélő köntös, a Haláltánc és a Fekete hajnal – jelzi a nevét, ám a szereplés mellett a tánc is nagy szenvedélye volt – mint az Verrasztó Gábor a róla készült életrajzi művében írja, valójában balett-táncos szeretett volna lenni. A második világháború nehéz éveiben revütáncosként is tündökölt, sokan pedig a magyar Greta Garbóként emlegették. 1944 nyarán még készült vele film, ezt követően azonban – Karády Katalinhoz hasonlóan – fokozatosan ellehetetlenítették, így hamarosan döntő lépésre szánta el magát. Részletek a galériában!

Goll Bea 15 évesen férjhez ment az akkor 40 éves Takács Antal filmproducerhez: a házasság 1942-ben köttettet, egy évvel később azonban zátonyra futott. Hamarosan megismerte második férjét, Borbás Istvánt, akivel 1948-ban, a színésznő karrierje csúcsán komoly elhatározásra jutottak.
Kattints a további képekért!

Nagy kanállal falta az életet Csortos Gyula, aki a két világháború közötti időszak egyik legkedveltebb magyar színésze volt. Hosszú éveken át élvezte a fényűzést, végül mégis nincstelenül, elfeledve hunyt el.

Leadfotó: Fortepan

Oldalak

Sztárok
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy milyen stílust érdemes vágatnod, ha kerek arcformával rendelkezel.
Lifestyle
A Mérlegnek meg kell válnia valakitől, aki egykor fontos volt neki. Napi horoszkóp!
Sztárok
Volt kitől örökölnie a szépségét: Nicole Kidman megszólalásig hasonlít gyönyörű édesanyjára.