#filternélkül: "Már nem vagyok Random Marci" - Ismerd meg Miskovits Marcit!

Egy megosztó személyiség, akinek már középiskolásként saját műsora volt a tévében. Random Marcit az egész ország ismeri, de a fiatal kora és szemtelen stílusa miatt sokan támadták. Már nem kell többet bizonyítania, hogy komolyan vegyék: 23 évesen a TV2 műsorvezetője, dalokat ír és hazánk egyik vezető influencere lett.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Majka és Tilla helyébe lépne

Miskovits Márton kiskamaszként, 14 évesen, Random Marci néven kezdte pályafutását a médiában, amikor egy szerencsés véletlennek köszönhetően leszólította egy tévéstáb az Örs vezér téren, miközben biciklizett. A pimasz és kíváncsi kisfiúból mára felnőtt férfi lett, aki az utóbbi években végig azon munkálkodott, hogy komolyan vegyék. Nem volt könnyű helyzetben, hiszen a fiatal tehetségeket sokszor kikezdik az iskolában és a szakmában, ráadásul a családjában sem volt olyan személy, aki a hagyományostól eltérő, művészi pályára adta a fejét. A 23 éves srác nem adta fel álmait: ma már a legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna alkalmazza műsorvezetőként, sikeres rap előadó, aki legutóbb Curtis előtt lépett fel és világmárkák állnak sorba érte, hogy termékeiket véleményvezérként reklámozza. Marci cseppet sem átlagos életet él, és bár szülei eleinte féltették attól, hogy a médiára alapozza az életét, nekik és minden más kételkedőnek is bebizonyította, hogy helye van a szakmában.

Mit mondasz, ha megkérdezik tőled, hogy mivel foglalkozol?

Én elsősorban tévés személyiségnek mondanám magam, műsorvezetőnek. Másodsorban előadóművésznek, harmadsorban pedig rendezvényszervezőnek. Negyedik helyre sorolnám azt, hogy influencer vagyok. A bevételeim nagy százalékát ez teszi ki, nagyon hálás vagyok a cégek megkereséseiért, de nagyon fontosnak tartom, hogy az életem többi területén végzett munkámért ismerjenek el néhány jól beállított fotó helyett, amin menő cuccokban vagyok. Kicsit pejoratív értelme lett ennek a szónak, ezért jobban is szeretem a véleményvezér szót haszálni, mert úgy érzem, ez jobban kifejezni azt, hogy valódi tartalom van az adott személy mögött. Sok híresség van, aki amellett, hogy a médiában tevékenykedik, influencer is, számomra is ez a követendő példa. A vállalatok is azt szeretik, ha van valami tényleges teljesítmény az ember mögött, és ez generál egy hűséges követői tábort.

Mióta dolgozol influencerként együtt különböző cégekkel?

Olyan 17-18 éves voltam, amikor először megbíztak ilyesmivel. Először úgy működött ez, hogy választhattam egy pólót egy adott kollekcióból, amit cserében kiposztoltam és megköszöntem nekik. Komolytalan volt, szerződést hírből sem láttam. Mára az influencer marketing kinőtte magát, több száz ezres és milliós dealekről beszélhetünk. Elkezdett megerősödni a Facebook és az Instagram, most vagyunk a csúcson. Aki ebben benne van, az tudja, hogy ez egy nagyon jó hullám, amit most kell meglovagolni, mert nem lehet tudni, meddig tart. Nekem lassan 21 ezer követőm van az Instán, ami nemzetközi viszonylatban nem egy óriási szám, de azért dolgozik velem nagyon sok multicég, mert az én arcomat tudják kötni valahova. Tudod, rám néznek és eszükbe jut, hogy ez a srác volt a VIVA TV műsorvezetője, neki van a videóklipje a Kállay-Saundersszel, ő lépett fel múltkor Curtis előtt. Többet jelentek az embereknek, mint Gipsz Jakab, akinek az a mutatványa, hogy megcsinált egy csilli-villi feedet, és felépített vagy éppen megvásárolt egy nagyobb követői bázist.

Ha már említetted a zenetévét, hogy kerültél be hozzájuk ilyen fiatalon?

14 éves voltam, de körülbelül 10-nek néztem ki, amikor egy barátommal az Örs vezér téren bmxeztünk. Éppen ott forgatott egy Tabu TV nevű internetes tévécsatorna, ami azóta már megszűnt. A riporterük odalépett hozzánk és készített velünk egy interjút. Megdicsért, hogy ügyesen nyilatkoztam, választékosan beszélek, szépen artikulálok, majd megkérdezte, hogy nincs-e kedvem kipróbálni magam riporterként. Elmentem, kipróbáltam, másnap hívott a tévé tulajdonosa, hogy megvágták az anyagot, nagyon tetszik nekik és szeretnének alkalmazni. Jó kis zsebpénzem volt belőle. Később a Tabu kollaborált a FixHD adóval, így kerültem be a kábeltévébe, ahol lett egy műsorom. Ezután következett a VIVA, ahová már úgy érkeztem, hogy volt pár év tapasztalatom. Mindig is agyalós ember voltam, nálam mindent post itek borítanak be, amikre az aktuális ötleteimet írom fel, rettenetes, kéne végre vennem egy füzetet. Egy ilyen sajtpapírra volt felírva a műsorötlet is, amivel felvettek a zenetévéhez, ahol Random Marci néven gyártottam az anyagokat. A leghálásabb Szalai Katának vagyok, aki a csatorna programigazgatója volt, az ő merészsége és nyitottsága nélkül én ma nem tartanék itt. Egy másik producerrel lett volna a találkozóm a VIVA-nál, de helyette Kata volt, aki fogadott. Ha nem vele beszélgetek, hanem a producerrel - aki híres a szakmában arról, hogy gyakran nemet mond - akkor tuti, hogy nem így alakul az utam. Nagyon elszomorított volna egy ilyen kudarc, örülök, hogy Kata ettől megkímélt. Imádtam ott dolgozni, sokkal jobban szerettem, mint iskolába járni.

A középiskolánál nyilván sokkal izgalmasabb egy elsősorban fiataloknak szóló tévécsatornának dolgozni. Mit szóltak a szüleid ahhoz, hogy a gimi alatt bontogatod a szárnyaid?

Nagyon speciális a helyzet, mivel én olyan családból jövök, ahol egyáltalán nincs művész. Sem zenész, sem festő, sem olyan, aminek bármi köze lenne a médiához. Nagyon nehéz volt velük elfogadtatni, hogy nekem ez lesz az utam. Mindent megtettem annak érdekében, hogy ne essek ki ebből a dologból, így sokat hiányoztam az iskolából, ami miatt elég sok konfliktusom volt a tanárokkal is. Az osztálytársaim és a többi diák megosztóan viseltettek az irányomba, aki a tévézés előtt is kedvelt és elfogadta, hogy egy nagy dumás, feltűnő jelenség vagyok, azokkal barátok maradtunk, de nagyon sok féltékeny és rosszindulatú iskolatársam is volt. A lehető legjobb döntésem volt, hogy elmentem esti iskolába, és ott raktam le az érettségit. Megtanultam, amit kellett, nem voltak felesleges körök, és még meg is szerettem a dolgot. Csupa felnőtt, érett ember között voltam, a tanárok is másképpen álltak hozzám. Sokan félnek attól, hogy esti gimnáziumba járjanak, de számomra hatalmas változást jelentett, nem szenvedtem emiatt hátrányt soha emiatt. Jó eredményeim lettek, de továbbtanulni már nem mentem, beszippantott a munka. Ez most jó így nekem, én amúgy is mindent a gyakorlatban tudok megtanulni, nem hiányzik számomra a kommunikáció és médiatudomány diploma. Nem ezen múlik, hogy egy országos élő műsort tudsz-e vezetni, vagy sem.

Ha mégis tanulnál valamit, mi lenne az?

Biztos, hogy a szakmán belül maradnék, valamilyen humán vagy művészeti egyetemre mennék. Műsorvezető-képzésre biztosan nem mennék már, mert feleslegesnek érezném, de fotóművészetet szívesen tanulnék és a rendezői szak is érdekel.

A másik nagy szerelmed pedig a zene...

Kevesen tudják rólam, de azóta írok szövegeket, amióta a tévében dolgozom. Sosem mutogattam meg senkinek ezeket, és nem igazán beszéltem erről. Ez egy folyamat volt, 2012 óta írok, az első szövegeim szerintem borzalmasak voltak, vállalhatatlan, jobb is, hogy nem látta őket senki. Idővel sokat csiszoltam rajtuk. 2017-ben jött ki az első dalom és azóta folyamatosan stúdiózok. A szövegeket mindig én írom, de a zenében van segítségem. Én nem hiszek abban, hogy csak az lehet jó sláger, aminek a dallamát és a szövegét is egy ember írja, még ha ma Magyarországon a legtöbb előadó ezt is csinálja. Külföldön mindenkinek van egy zenei producere, én is így dolgozom, van egy Fehér Holló nevű barátom, aki zsenális alapokat ír.

Hogyan tudod összeegyeztetni a zenét, a műsorvezetést és az influenceri feladataidat?

Remek példa előttem Majka, aki bebizonyította, hogy egy médiaszemélyiség nem feltétlenül csak egy területen tud kiemelkedően teljesíteni. Nagyon jó előadónak tartom és legalább olyan jó műsorvezetőnek. A csúcson van minden területen, amibe belefogott. Nagy vágyam, hogy egy napon majd én is olyan főműsoridős műsorokat vezethessek, mint ő vagy éppen Tilla. Ezzel a kijelenetéssel lehet, hogy nagyképűnek fogok tűnni, de szerintem már most meg tudnám csinálni. Csak azért mondom ezt, mert már több szakmabelitől kaptam ilyen irányú visszajelzést, de hozzátették azt is, hogy egyelőre nem olyan a megjelenésem és az életkorom, hogy elfogadjanak a nézők. Ma a hazai tévénéző közönség nagyrészt a 40 feletti korosztályból áll össze, akik érthető módon nem igazán tudnának komolyan venni a 23 éves formámmal. Ezzel nincs baj, érnem kell még, ezt belátom. Egyelőre a TV2 háttérműsoraiban dolgozom, mint például a Star Academy Backstage vagy a Warm Up vagy a Nagy Duett online műsora, de két éve volt saját műsorom is a Kütyü, az okosmagazin, de említhetném még a Red Carpetet és a FEM3Cafét is, ahol többször beugrottam már egy-egy műsor erejéig. A YouTube csatornámra is szoktam feltölteni saját videókat, de a Magneoton Spotlight videós részeiben is közreműködöm, mint riporter, de imádom a Turnébusz videósorozatot is, ahol a legmenőbb hazai zenészeket kísérem el egy-egy koncertjük állomására. Az eredeti kérdésre visszatérve, nem egyszerű mindent összeegyeztetni, de én nagyon élvezem, hogy változatos a munkám, sosem tudtam csak egy dolgot csinálni.

Nagyon jó, hogy élvezed, amit csinálsz, de mennyire vesz téged komolyan a szakma?

Régen azt látták bennem, hogy egy nagyszájú, pofátlan gyerek vagyok. Megosztó voltam, nagyon sokáig nem vettek komolyan. 23 éves vagyok, de lassan már 10 éve dolgozom a médiában, letettem a névjegykártyámat, bizonyítottam másoknak és magamnak is, hogy megállom itt a helyem. Három éve igazoltam a kereskedelmi tévéhez, először még voltak fura tekintetek, de amikor látták, hogy szenvedéllyel és nagy energiával, kitartóan csinálom a dolgomat, elfogadtak. Nagyon megtisztelő érzés volt, amikor nálam 30 évvel idősebb szakemberek köszöntek előre nekem.

Úgy tűnik, mintha mindig pörögnél, ebben viszont könnyű kiégni. Nem félsz ettől?

Akaratos csávó vagyok a munkámban és a magánéletemben is. Sok hangulatingadozásom van, szeszélyesen élek. Biztos, hogy nehéz engem elviselni munkatársként és egy párkapcsolatban is. Vannak napok, amikor rámtör egy általánosan rossz érzés, úgy szoktam hívni, hogy világfájdalom. Olyankor nem igazán érdemes velem beszélgetni, eléggé introvertált leszek, beletemetkezem a gondolataimba. Szerencsére nem sűrűn van ilyen, de ezt biztosan nehéz kezelnie a környezetemnek. A kiégéstől nem félek, mert szeretem a munkám, szeretek dolgozni és szerencsére mindig mást csinálok, nincs időm megunni. Attól jobban tartok, hogy kifárasztom magam. Mostanában kezdem megérteni azokat az embereket, akik hétvégente elmennek kirándulni vagy egy wellness hétvégére. Számomra korábban mindig a bulizás volt a kikapcsolódás, de már tökre évezem azt is, ha hazalátogatok a szüleimhez és beszélgetünk egy jót.

Látom, hogy nagyon céltudatos vagy, és sok időt és energiát fektetsz a karriered felépítésébe. Ez a legfontosabb dolog az életedben?

Mindig egyre nagyobb célokat tűzök ki magam elé, de valahol éppen emiatt a hajtás és céltudatosság miatt sosem kételkedem abban, hogy nem érem el őket. Hiszem magamról, hogy egy nap én is nagyobb showműsort fogok vezetni egy nagy csatornánál. A család egyébként szintén nagyon fontos számomra, én is szeretnék majd feleséget és gyereket, de egyelőre még a karrierépítésen van a fókusz.

Motiváló gondolatok, inspiráló történetek és önbizalom dopping. Egy életvezetési tanácsadót szinte mindig pozitívnak és lelkesítőnek látunk. Az éremnek azonban mindig két oldala van - állítja Kollár Anna Self-Love Coach is, aki a #filternélkül következő vendégeként nem szégyellt beszélni a motiváció hiányában töltött napjairól. - Te már olvastad?

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / M. Nyilas Linda

Oldalak

Szólj hozzá Te is!