Sztárok

#filternélkül – „Sosem álltam be a sorba” – Ismerd meg Kozma Ritát!

A legtöbben úgy ismerik, mint a magyar plus size szcéna egyik kiemelkedő alakja; magazin alapító, író és stílustanácsadó. Azt csak kevesen tudják róla, hogy milyen családból jön, hogyan viselkedett kislányként és kamaszként és miért nem foglalkoztatta soha az, hogy mit gondolnak róla mások. Kozma Rita sosem bújt a filter mögé, ahogy most sem fog.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Egy vidám lázadó

Stílustanácsadóként megjárta a legnívósabb magyar televíziós csatornákat és női magazinokat, több ezer nőnek és férfinak segített abban, hogy magabiztosabb legyen a kamera előtt vagy éppen a hétköznapokban. A hírességek és a nagyközönség is imádja, mert őszinte személyisége és csípős humora olyan közvetlenné teszi az első találkozáskor is, ami miatt szívesen engedi be őt az ember az egyik legintimebb szférába: az öltözködésbe.

Kozma Rita nem hisz a szakma által vörös posztóként lebegtetett évszak-típus elméletben, hogy a kalap nem áll jól az alacsony embereknek és, hogy nem mutat jól, ha valaki kizárólag csak feketébe öltözik. Ügyesen fejti meg az embereket, gyorsan és tűpontosan szkennel a szeme, de mégsem akarja ráerőltetni a véleményét a másikra. A munkája azonban nem ér véget a gardróbrendezéssel és a fotózásokkal, hiszen az utóbbi időben aktívan használja az internetben rejlő lehetőségeket is. Az Instagramon közel 10.000 követője van, saját YouTube csatornája van, az Ébredj Ritával!, de létrehozott egy Facebook-csoportot - ami szerinte inkább egy család - is, ahol a teltkarcsú hölgyek egymással oszthatják meg tapasztalataikat, kérhetnek tanácsot másoktól.

Interjú Kozma Ritával

Több lábon állsz, sok területen találtál felületet az önkifejezésre. Ha választanod kellene a sok címke közül, melyiket érzed leginkább a magadénak? Ki Kozma Rita és egyáltalán szereti-e a címkézést?

Ha be kell mutatkoznom valahol, azt szoktam mondani, Kozma Rita vagyok, a Plus Size magazin alapító-főszerkesztője, plus size stylist és a misszióm az, hogy a teltebb hölgyeknek is segítsek. Ez a rövid bemutatkozó, amit mondjuk egy üzleti tárgyaláson vagy hivatalos helyzetben mondok.

Ha nem a formalitásokra vagyok kíváncsi?

Egy nagyon cuki családból származom. Nagyon sokat nevetünk és beszélgetünk. Borsod megyében, Tiszaújvárosban nőttem fel, egy nagyon szép kis városban. A ruhák és az anyagok szeretetét édesanyámtól örököltem, aki nekem és két lánytestvéremnek szüntelen varrta a gyönyörűbbnél gyönyörűbb ruhákat. Egész életemben művészeti iskolákba jártam, és mindig is ezt az életfelfogást éreztem magaménak. Már óvodában sem voltam átlagos gyerek, tornaórán rendetlenkedtem: felálltam, amikor guggolni kellett volna, leguggoltam, amikor felállni. Be is hívatták a szüleimet, hogy ha így folytatja ez a kislány, nem lesz túl jó jövője. Az iskolában még inkább azt éreztem, hogy nincsenek korlátok vagy szabályok az életemben. Jó tanuló voltam, de eléggé fiús megjelenésem volt. Ha megkérdeznéd a legjobb barátnőmet, hogy néztem ki a középiskola első napján, biztos fogná a fejét, hogy "te Úristen!", mert eléggé különböztem a többiektől. Szerintem nem volt azzal semmi gond, csak hatalmas Guns N' Roses rajongó voltam, telerajzoltam a blúzom gitárokkal, mert Slash volt a kedvencem és azt akartam, hogy ő legyen a férjem. Emlékszem, a tornacipőm oldalát is kidekoráltam feliratokkal. Engem eleinte nem a divat érdekelt, hanem az önkifejezés. A művészeti pályán az írás vagy a művészettörténet vonzott, ezért alakulhatott talán úgy a felnőtt életem is, hogy sok területen mozgok.

A főcímkéd a közvéleményben a stylist, illetve a plus size stylist lett, így ismernek a legtöbben.

Eredeti szakmámat tekintve egyébként textiltervező vagyok, nagyon szeretek rajzolni és a könyvemet is én illusztráltam. Régebben kiállítottam is, 20 éves koromig összesen 13 kiállításom volt. Később jött egy lehetőség, elvégeztem a stylist képzést, ami elindított ezen az úton, amin most is vagyok. Akkoriban még alig tudták Magyarországon, hogy mit jelent ez a szó pontosan, hogy stylist. Emiatt én a legtöbbször stílustanácsadóként mutatkoztam be, ez közérthetőbben hangzott. A mai napi jobban szeretem ezt a megfogalmazást. Kevesen gondolnák rólam, de alapvetően rettenetesen introvertált alkat vagyok, egyszer egy pszichológiai teszt során derült ki rólam. Ebből adódik, hogy én sosem magamtól kerültem a reflektorfénybe, hanem mindig más unszolására. Attól, hogy hírességeket öltöztettem, nem akartam én magam is celeb lenni. De észrevettem, hogy hatással vagyok az emberekre, sokaknak segítettem a munkám során és ez egyfajta felelősség, aminek része lett a nyilvánosság is. Ettől függetlenül szeretek magamba fordulni néha, imádok írni és rajzolni. Egyiket sem hanyagoltam el soha. Telt hírességeket rajzolok, akiket úgy hívok Plus Size Istennők: Ashley Graham plus size modell és Oprah Winfrey is megihletett. Hamarosan egyébként lesz újra kiállításom, mert már követelték rajtam az ismerősök. Ugyanez a helyzet egy több száz oldalas fantasy regénnyel is, ami a fiókban várja, hogy egyszer könyvalakot öltsön.

Miért lett missziód a plus size styling?

Bármilyen adottságról beszélünk, rengeteg az önbizalomhiányos nő. Egyszer egy kollégám azt mondta, hogy ő sosem öltöztetne telt nőket, mert szerinte azokon semmi nem áll jól. Nekem ez pont azért tetszett, mert kihívás. Izgalmas és kell hozzá fantázia, hogyan lehet a konfekció méreteken túl esztétikusan felöltöztetni egy nőt. Iszonyatosan hálásak nekem azok az ügyfelek, akik az átlagnál nagyobb mérettel rendelkeznek, mégis sikerül kihozni belőlük a lehető legszebb megjelenést. A civil szférából és a hírességek közül is nagyon sok pozitív visszajelzést kapok, ami miatt imádom csinálni a szakmám.

Az internet segítségével pedig még hatékonyabban tudsz elérni a célcsoportodhoz.

Ez is elég érdekesen alakult, mert én nem akartam ezt. Egy marketing kurzus azonban felnyitotta a szememet, hogy muszáj foglalkozni az online térrel, hiszen ezáltal sokkal több embert tudok megszólítani. Elkezdtem használni az Instagramot, aminek egyébként a művészeti oldalával tudtam is azonosulni: önkifejezésről szól. Létrehoztam egy saját YouTube csatornát, majd megjelent könyv formátumban a saját plus size stílusbibliám is, aminek előfutára volt a Plus Size magazin. Hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy Magyarországon az első alapító-főszerkesztője lehetek egy ilyen témával foglalkozó médiumnak. Rengeteg erőt nyerek ebből én is, nem csak az olvasók. A Facebookon létre is hoztunk egy kapcsolódó csoportot, ahol az érdeklődők egy közösséget alkothatnak és megoszthatják egymással azokat a dolgokat, amiket más fórumon talán nem kaphatnának meg. Ez már nem is egy kis közösség, mi már úgy hívjuk, hogy család.

Jó véleményvezérnek lenni?

Ki nem állom ezt a szót, hogy influencer! A gondolkodásmódom miatt nem tudok ezzel a jelenséggel azonosulni. Nagyon jó dolognak tartom, ha inspiráljuk egymást, de az, hogy tizen-huszonéves önjelölt modellek osztják az észt a divatról és szépségápolásról? Na, ezt nagyon nem értem. Hol a valódi tartalom? Alapvetően nem hiszek a kötöttségekben, ezért nem gondolom, hogy egy vélemény mindig csak építhet az emberen. Stylistként ismerek több öltözködési irányelvet, de nem ragaszkodom hozzájuk. Az évszaktipológiát is csak addig tartom be, amíg azt érzem, hogy az illető is jól érzi magát abban, amit a stílusszakértők megállapítottak számára. A divat egy játék a színekkel, formákkal és mintákkal, mindenki használja úgy, ahogy számára az jól esik. Ne véleményvezérek mondják meg nekünk, hogyan kellene kinéznünk.

Mégis a magyar lányok többsége ugyanúgy néz ki.

Hosszú barna haj, oversize pulóver, bőrdzseki és tornacipő. Tudom! Menj el külföldre, aztán gyere haza, meglátod mekkora a különbség. Nem sokkal jobb a helyzet a felnőttek és az idősebb nők körében sem. Nem vagyunk valami bátrak. Engem is lépten-nyomon megbámulnak a kalapom miatt, mintha valami csodabogár lennék. A fast fashion térnyerése óta már mindenki ugyanazokban a ruhákban jár, ezért furcsa, ha valaki kilóg. Szívesen járok emiatt turkálóba is, ott mindig talál különleges darabokat az ember. A magyar művész világ egyébként nyitott és bátran kipróbálnak új dolgokat, de a hétköznapi nők még mindig nagyon óvatosak. Ha megtaláljuk azokat a ruhadarabokat, amik tetszenek nekünk és kifejez bennünket, azzal színesebb lehet a világ és a saját életünk is. A munkám során vannak sztorik, amik ennek hatalmas bizonyítékai: magányos üzletember és elvált anyuka is talált magának párt azután, hogy részt vett egy stílustanácsadáson nálam. Ennyit jelent a megjelenés és az általa kapott magabiztosság.

Az lenne akkor a fő üzeneted, hogy legyünk bátrabbak?

Legyünk önmagunk. Ne féljünk megmutatni, aki bennünk lakozik. Sokszor még egy külső szemlélő is elvihet bennünket rossz irányba a jóindulatával. Alapvetően mindig egy vidám nő vagyok, de sosem erőszakolnék rá senkire élénk színű ruhákat, ha az adott illető mindig feketében érzi jól magát. Akkor hordja azt. Sosem felejtem el, amikor a nagymamám halálos ágya mellett ültem, egyszer csak a zsebemben találtam egy piros szalagot. Beszélni már nem tudott, nagyon rossz állapotban volt, de én akkor is a gyönyörű hosszú hajfonatát néztem, amibe bele akartam kötni egy masnit. Már éppen vettem elő a szalagot, amikor szavak nélkül kezdett ellenkezni. Nem értettem, mi a baj, csak azt akartam, hogy jobb kedve legyen. Édesanyám világított rá, hogy pirosat eszembe ne jusson ráadni, mert az egy rossz múltbéli emléket idéz fel benne. Nem is gondolnánk, milyen sok dolgot kell figyelembe vennünk, ha valakinek a megjelenéséről van szó, ezért nem érdemes mindig a nagykönyvben megírtakra hallgatni.

Ezekről írsz a könyvedben is?

Igen, mert nem egy képes magazint szerettem volna, hanem önfejlesztő, segítő gondolatokkal megtűzdelt stílusbibliát. Két nagy fejezetből áll a könyv: építsd magad belülről és szépítsd magad kívülről. Nálam sosincs egyik a másik nélkül. Ezt a gondolatot szeretném mindenkihez eljuttatni.

Ismerd meg Trunk Tomit! Több nyelven beszél, korosztályos élsportoló, tízezrek követik a közösségi médiában és hazánk egyik legnagyobb koponyája, ha sneaker témáról van szó. A #filternélkül keretében ezúttal sok magyar kamasz példaképével beszélgettünk.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Szilágyi Virág

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Cate Blanchett, napjaink egyik legsokoldalúbb színésznője, aki megannyi ikonikus filmben nyújtott emlékezetes alakítást. Azonban nemcsak vitathatatlan tehetségének, hanem kivételes külső...
Sztárok
Robin Williams a nyilvánosság előtt úgy tűnt, mindig szerepet játszik; szórta a poénokat, hogy megnevettesse az embereket, közben pedig nem titkolta alkoholproblémáit és házasságai kudarcát. Azonban...
Lifestyle
Vigyázat, mert a Google segít nekünk a munkakerülésben a régi élményekkel.