#filternélkül – "Én nem influencer vagyok!" - Ismerd meg Kollár Annát!

Motiváló gondolatok, inspiráló történetek és önbizalom dopping. Egy életvezetési tanácsadót szinte mindig pozitívnak és lelkesítőnek látunk. Az éremnek azonban mindig két oldala van - állítja Kollár Anna Self-Love Coach is, aki a #filternélkül következő vendégeként nem szégyellt beszélni a motiváció hiányában töltött napjairól.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Tréner, előadó, író

A coach-okról hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy tévedhetetlen, örökké pozitív emberek, akik minden helyzetben előnyükre kovácsolják a hátrányukat. Kollár Anna nagyon fiatalon ismerkedett meg az önismerettel és már gyerekkora óta ügyel arra, hogy a tudatos létezés - amit szüleitől tanult - határozza meg mindennapjait. Így hitvallását a hivatásává alakította. Gondolatai pedig ahelyett, hogy üres közhelyekként hatnának az emberekre, elindítják őket az úton önmaguk mélyebb megismerése felé.

A még csak 30 éves, szolnoki születésű fiatal nő tartott attól, hogy nem fogják őt komolyan venni életvezetési tanácsadóként, azt feltételezve, hogy korából adódóan még nem lehet annyi élettapasztalata, hogy segíthessen másoknak. Így megkereste a számára legmagasabb szintű és leggyakorlatiasabb oktatást nyújtó intézményt, akkor is, ha New Yorkig kellett elmennie érte. Certified Integrative Nutrition Health Coach végzettségét a leghosszabb múltra visszatekintő, New York-i Institute for Integrative Nutrition képzésén szerezte meg 2015-ben. Self-Love Coachként olyan elismert szakértőktől tanult, mint David Wolfe, a Super foodok szakértője, Gretchen Rubin, a Boldogságterv című könyv írója vagy Deepak Chopra, a jelenlegi spirituális tanítók egyik legnagyobbika.

A #filternélkül 2019-es évadának első vendége ugyan visszautasította, hogy influencer lenne, de őszinte és hiteles természetével mégis vírusként terjedt a közösségi médiában: a Facebookon, Instagramon és a YouTube-on is találkozhatunk inspiráló üzeneteivel, amelyek 2016-ban könyv formájában is megjelentek Modern Istennők Kézikönyve címen.

Interjú Kollár Annával

Mindig is léteztek karizmatikus emberek, akik gondolkodásukkal és véleményükkel hatni tudtak másokra, ma pedig ezt a segítségnyújtást már szakma szinten is gyakorolhatják. A te életedben, hogyan formálódott át a szemléletmódod hivatássá?

Ezt a gondolkodásmódot otthonról hozom. A szüleim nagyon tudatos emberek, akik már egészen fiatalon a pozitív gondolkodás és az önfejlesztés irányába fordultak. Ott csücsültek a polcon a hasonló témájú könyvek - 14 éves koromban már javában olyan írókat olvastam, mint Eckhart Tolle vagy James Redfield. Szerencsésnek érzem magam, mert nem egy külső kényszer vagy trauma hatására kezdtem el önfejlesztéssel foglalkozni, mint oly sokan. Saját magam határoztam úgy, hogy ez lesz az utam. Ami most itt nagyon egyszerűen és magától értetődően hangzik, de természetesen nem egy könnyű, lineáris vonal vezetett ideáig.

Milyen kitérők voltak az utadban?

Alapvetően 13 éves koromban írónak készültem, imádtam az irodalmat és rengeteget olvastam. Utána jött egy váltás, pszichológus szerettem volna lenni. Tapogatóztam, éreztem az irányt, de még csak az álmom körvonalait láttam. Végül elvégeztem a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és média szakát, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem design és művészetmenedzsment szakán szereztem meg a mesterdiplomámat. A képzés során volt lehetőségem egy trimesztert a London College of Fashion hallgatójaként eltölteni. Itt üt be ismét az érem másik oldala. Ez is ugyanolyan jól hangzik, mint hogy saját magam határoztam meg az utamat bárminemű trauma nélkül. Miközben soha nem éreztem magam olyan magányosnak és értéktelennek, mint az egyetemi éveim alatt. Soha. Órákat töltöttem az ágyon fekve a fal felé fordulva, elmerülve mélységes bánatomban. Vártam valamire. Csodára, megvilágosulásra, isteni sugallatra. Bármire. De a valóságban nem úgy történnek a dolgok, ahogy a filmekben megszoktuk. Csak sírtam tovább. Egy idő után meguntam. Elegem lett belőle, hogy a belső Ego-lányom megállás nélkül azt hajtogatja: „Nem vagyok elég jó.” Unalmassá vált, ideje volt változtatni, megnézni, van-e ennél tovább. Eddig csak foglalkoztam az önismerettel, de azzal nem, hogy most szeretni akarom magam. Egy új szintre léptem és egyre erősebben éreztem, hogy ezt a stabil szeretetet másoknak is meg akartam tanítani.

Belevágtál. Milyen tapasztalaid voltak kezdetben? Mennyire nyitottak az emberek az ilyen fajta segítségre?

Bele. 2015-ben részt vettem Pongor-Juhász Attila háromnapos intenzív tréningjén, ahol egyetlen kérdést tettek fel nekünk egész idő alatt: "Mit is akarsz valójában?". Ennek és a Master Mind csapatomnak köszönhetően mondtam ki azt először, hogy én coach akarok lenni. Felvételt nyertem a new york-i Institute for Integrative Nutrition képzésére, ahol a szakma legnagyobbjaitól tanultam. Így lettem Integrative Health and Wellness Coach, majd ahogy 2016 óta definiálom magam – Magyarországon elsőként - Self-Love Coach. Úgy vettem észre, hogy mindenkinek kivétel nélkül nagyon nagy szüksége van a ’szeretem-magam’ izomcsoportjának erősítésére. Mert csak akkor tudsz inni adni egy szomjas embernek, ha a te csészéd is tele van. Magyarul, ha te jól érzed magad a bőrödben és szereted saját magadat, akkor tudsz másokat is boldoggá tenni az életedben. Így lesz szépen, apró lépésenként egyre jobb a világ.

Ha valaki mégis elutasító a coachinggal szemben, mik a félelmei?

Az egyik Youtube videómban összeszedtem a legismertebb tévhiteket az önismerettel kapcsolatosan. Például az egyik legerősebb sztereotípia, hogy az önismeret csak olyan embereknek való, akiknek teljesen eluralkodott a káosz az életükben. De az is gyakori probléma, hogy sokan összekevernek minket a pszichológusokkal, holott mi nem traumákat kezelünk, hanem segítünk abban, hogy mindenki kihozza magából a maximumot, legyőzze a félelmeit és a sokszor saját maga által épített gátakat. Még egy súlyos tévhit, hogy aki önmagával, az érzéseivel foglalkozik, az önző. Ami természetesen nem is állhatna távolabb az igazságtól.

Egyéni és csoportos tréningeket is tartasz, vannak előadásaid, és az interneten is több platformon működsz. A blog a jellegéből adódóan tartalmasabb tud lenni, viszont egy Instagram-bejegyzésnél inkább a vizualitás a fontos. Miért gondoltad mégis, hogy hasznos lesz, ha ezen a felületen is kommunikálsz?

Nagyon vonzó az Instagram-világ. Én magam is azon kapom magam, hogy rengeteg időt töltök el azzal, hogy a különböző felhasználók feedjeit nézegetem. Éppen ezért szeretek rendszeresen digitális detoxot tartani, mert nagyon könnyű beleszédülni az online jelenlétbe. A saját Instagram-oldalam nem olyan letisztult és egységes, mint az influencereké, de egyrészt én nem is tartom magam annak, másfelöl nem is vagyok ennyire röghöz kötött. Tavaly elgondolkodtam azon, hogy influencerként is ki kellene próbálnom magam, mert melyik nő mondana nemet arra, hogy ingyen kap kozmetikumokat és más szuper termékeket kipróbálásra. Vonzott ez a világ, hiszen imádom a marketinget, de nekem nem ez az üzenetem. Belegondoltam abba, milyen károsan hat a személyiségünkre, hogy már nemcsak a plakátokról és a magazinokról jönnek szembe a tökéletesre manipulált nők fotói, hanem a közösségi médiából is ez árad. Érthető, hogy mindenki a legjobb oldalát szeretné mutatni, de az influencerek zöme mögött hosszú munkaórák és sikertelen fotók százai állnak, amit persze senki nem lát. Nem szabad, hogy azt higgyük, ez a normális - influencernek lenni komoly munka és elköteleződés a követők felé.

Számodra kik tudnak ténylegesen inspiráló erővel bírni? Kik azok, akiket filter nélkül is kedvelsz?

Nem akarok közhelyes lenni, de a legnagyobb hatással az édesanyám van rám. A divatiparban tevékenykedik, de a szakma csak "léleköltöztetőnek" nevezi, mert az a hitvallása, hogy a csinos ruha mit sem ér, ha nem érzi benne jól magát az, aki felöltötte. A második pedig a húgom, Kollár Kata, aki edző és épp most jelenik meg az első könyve. Az egészséges életmód egyik nagy élharcosa, a mozgás és az önismeret összefüggését taglalja a maga sajátos stílusában. Mindkettőjüket nagyon szeretem és eszméletlenül tehetségesek abban, amit csinálnak, ezért felnézek rájuk. De számtalan barátot és ismerőst tudnék mondani, vagy akár olyanokat is, akit az internetről ismerek, de lenyűgöz a munkájuk. Nem akarok senkit kifelejteni, ezért inkább nem sorolnék neveket, de rengeteg mikroinfluencert és inspiráló nőt követek, akik sokunk előtt példaképek lehetnek.

Mik a későbbi terveid?

A zárt közösségem, a Self-Love Club fejlesztése, aminek segítségével napi szinten tudom segíteni a klub tagjait az önismereti rutinjuk kialakításában és fenntartásában. Az Instagram és a Facebook sajnos nem hatnak olyan mélyre, mint a direkt kommunikáció. Szeretném, ha az emberek beépíthetnék az életükbe azokat a jótanácsokat, amiket én is megtanultam másoktól. Nem is vállalok már egyéni coachingot, mert úgy érzem, ezzel a módszerrel, a közösségbe ültetett kommunikációval, még mélyebb eredményt tudok elérni egyszerre több embernél is. Dolgozok a következő könyvemen is, ami a pártalálás általam sokszor letesztelt stratégiáról és természetesen önmagunk mélyebb megszeretéséről lesz szó. Nagyon izgatott vagyok és bízom benne, hogy a második kötetemet is szeretni fogják majd.

Ismerd meg Vivit! Nemcsak a tinédzserek, hanem a felnőttek is rajonganak érte. Alexy Vivi egy tekitélyes méretű szépségosztagot verbuvált magának, mindössze két év alatt. Az újdonsült kismama a babavárással nem int búcsút internetes karrierjének: követői csak még inkább megsokasodtak, amióta már "kettesben" videóznak.

Leadfotó és fotók: Femcafe.hu / Szilágyi Virág

Oldalak

Szólj hozzá Te is!