#filternélkül - Smink, disznóvágás, deriválás - Ismerd meg Karint!

Ez a fiatal lány minden, csak nem átlagos. Dragos Karin exkluzív interjúban mesélt arról, milyen Romániában magyarként felnőni és hogyan lett hazánk egyik legnépszerűbb beauty vloggere.

#filternélkül - Interjúsorozat Magyarország legmenőbb influencereivel

Véleményvezérek, akiket százezrek követnek. Divatos ruhák, luxuskozemtikumok, drága éttermek és lélegzetelállító utazások - dolgok, amelyekről a legtöbben csak álmodozunk. Igazán jó influencernek lenni azonban nem olyan könnyű, mint amilyennek elsőre tűnik. Új sorozatunkban hazánk leghíresebb vloggereit, youtubereit és Instagram modelljeit kérdezzük arról, mi a valóság, amit a filterek elrejtenek.

Aki kérdez: Lakatos Melinda

Minden egy nyereménnyel kezdődött

Négy évvel ezelőtt a semmiből tűnt fel a Romániában élő, magyar fiatal lány, Dragos Karin. A beauty vlogger követőből lett videós, egy angliai nyereményút kapcsán és rövid idő alatt épített ki jelentős méretű, nemzetközi követői bázist. Ma már 150 ezer feliratkozója van a YouTube-on. 2016-ban lenyűgöző sminkjeivel megnyerte a magyarországi NYX Face Awards-ot, de munkásságát a Glamour Women Of The Year díjával is elismerték, közösségi média sztár kategóriában.

Szépségápolással foglalkozó videói mellett az utóbbi időben egyre több személyes tartalmat is megoszt a rajongóival, ezáltal pedig még közvetlenebbé vált velük a kapcsolata. Most olyan témákról kérdeztük a magyar lányok egyik nagy példaképét, amikről soha vagy csak nagyon keveset beszélt csatornáján. Kiderült, hogy Karin sokkal lazább, mint amilyennek elsőre a videóiban tűnik: imádja a szalonnát és a kolbászt, szívesen segít barátjának a ház körüli teendőkben, de még olyan bonyolult matematikai műveletek megoldásában is kedvét leli, mint a deriválás vagy az integrálás.

Interjú Dragos Karinnal

Négy évvel ezelőtt tűntek fel az első videóid a YouTube-on. A fő téma a csatornádon a szépségápolás, sminkelés volt, de évekig, kizárólag angol nyelven kommunikáltál a követőiddel. A magyar feliratkozók kedvéért kezdtél el magyarul is videózni?

Amikor elkezdtem videózni, azt gondoltam, hogy több elérést produkálhatok, nagyobb sikerem lesz, ha angol nyelven készítem a tartalmakat, mivel ezt sokkal többen beszélik a világon, mint a magyart vagy éppen a románt. Kezdetben nem sok magyar követőm volt, leginkább az Egyesült Államokból és Angliából érkeztek a nézők. Ennek ellenére mégsem éreztem azt, hogy ezzel majd ki tudok törni, mert nem néztek olyan sokan. Szerettem volna, ha hatékonyabban eljut az emberekhez az, amit csinálok, ezért gondolkoztam, hogy min változtassak. Végül a barátaimra hallgattam, ők beszéltek rá arra, hogy próbáljak meg magyar nyelvű videókat is készíteni.

Nagykárolyban, Romániában élsz, de magyar az anyanyelved. Ért bármikor hátrányos megkülönböztetés vagy támadás emiatt?

A szülővárosomban a lakosság 70%-a magyar vagy legalábbis magyar anyanyelvű, ahogyan az én családom is. A mi közösségünkben hozzá vagyunk szokva, hogy ez a fő nyelv, többnyire így kommunikál mindenki. Hogyha mondjuk Bukarestben nőttem volna fel magyar anyanyelvűként, akkor lehet, hogy adódtak volna problémáim. Az általános iskolában azért volt néhány nézeteltérésem. Ha bármilyen nagyobb vita volt az osztályban, sokszor kiabálták azt rám a fiúk, hogy hontalan vagyok. De szerencsére nagyon ritkán fordult ilyesmi elő, komolyabb hátrány pedig sosem ért amiatt, mert magyarként élek Romániában. Nagyon szeretek itt élni és kifejezetten jó dolognak tartom azt is, hogy a szüleim román tagozatos iskolába írattak, mert így nagyon hamar megtanultam románul, ami hatalmas előny számomra.

Milyen családból jössz? A videóidban nagyon elegánsnak – még talán fényűzőt is mondhatnék - tűnik az otthonotok, de téged hallgatva sokszor kiderül, hogy nem áll távol tőled a hagyományos, vidéki élet. Például, mikor arról beszélsz, hogy az egyik kedvenc sorozatod A farm, ahol élünk. Van benned ilyen téren valamiféle kettősség?

Valóban úgy nőttünk fel, hogy semmiben nem szenvedtünk hiányt. A szüleim abszolút első helyre tettek engem és a testvéremet az életükben. Nagyon szerencsésnek érzem emiatt magam. Igazából nem gondolom, hogy ez kettősséget jelent, mert szerintem attól, hogy valaki tehetősebb, még nem kell elszállnia és elfordulnia a hagyományos dolgoktól. Attól függetlenül, hogy jó anyagi körülmények között nőhettünk fel, tipikus falusi életet éltünk. Kint játszottunk a húgommal az udvaron, disznóvágáskor ettük a kolbászt és a szalonnát. A párom egy szomszédos településen, Mezőpertiben él, ott mindig akad valami ház körüli munka, amiben én is szívesen segédkezem.

Sosem akartál Magyarországon élni?

Olyan 3 évvel ezelőtt szóba került, hogy felköltözöm Budapestre. Nagyon szeretem azt a várost, mert egyszerűen gyönyörű, ráadásul az együttműködések, szponzorációk miatt is praktikus lenne ott lakni, hogy személyesen tudjak találkozni a partnerekkel. Sok fővárosi eseményre kapok meghívót, de legtöbbször a nagy távolság miatt nem tudok elmenni. Az ötletet végül mégis elvetettem, mert nem szeretnék ilyen messzire költözni a szüleimtől.

Ha már család. Újabban a testvéred, Inez is feltűnik a videóidban…

A húgom az egyetlen családtagom, aki szeret szerepelni a YouTube csatornámon, ezért kaptam az alkalmon. Nagyon szeretek vele együtt videózni. Egyébként ég és föld a kettőnk személyisége. Inez például sokkal megfontoltabb, mint én, mert jobban szeret előre tervezni. Ha megyünk valahova, pláne ha elutazunk, ő már napokkal előtte pörög és pontról pontra mindent kitalál. Én picit lazább, szétszórtabb vagyok. Különbség még közöttünk az is, hogy én a legtöbbször vidám és lelkes vagyok, Inez hangulata viszont ingadozó. Ezért gondolom, hogy jók a közös videóink, mert jól kiegészítjük egymást.

Választékosan beszélsz, tájékozott is vagy, és ez társul azzal, hogy egy nagyon szép, vonzó fiatal lány vagy. Aki nem ismer, hogyan ítél meg jellemzően a külsőd alapján?

Első ránézésre nagyon sokan azt hiszik, hogy beképzelt vagyok és magas lóról beszélek. Úgy gondolom, hogy ez nem így van. Próbálok mindenkihez teljesen normálisan állni, főleg nem ítélek meg senkit külsőségek alapján. Aki mondjuk szán rá egy kis időt és meghallgatja, hogyan beszélek a videóimban, szerintem kiderül az értékrendem, és az is, hogy milyen ember vagyok. Sokan meglepődnek velem kapcsolatban azon is, hogy nagyon szeretem a matekot. Ez annak is köszönhető, hogy remek matematika tanárom volt. Próbálta velünk megértetni és megszerettetni a tantárgyat, nem erőszakolta ránk a dolgot. Reál tagozatos középiskolába jártam, ezért a fő tárgyaim közé tartozott még a fizika, kémia és a biológia is. Utóbbit szintén nagyon szerettem. Egyébként pedig a Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karára jártam.

A legtöbb influencer szívesen mutatja meg követőinek a párját. Nálad ez nem jellemző. Miért? Van most valaki fontos az életedben?

Azt tudni kell, hogyha egy influencer megmutatja a párját, akkor az mindig nagy érdeklődésre tart számot. Nagyon sok like-ot és ezáltal új követőt lehet vele bevonzani. Én azért nem mutattam meg eddig a szerelmemet, mert Dávidot nem érdekli annyira ez a világ, még szelfizni sem szeret igazán. Én ezt tiszteletben tartom, nem erőszakolnék rá semmit, ha nem akarja. Ha mégis meggondolná magát, akkor is lenne egy határ, nem akarnék mindent kitenni az ablakba. De néha bennem van, hogy szívesen megmutatnám őt többször másoknak is.

Az egyik kedvenc youtuberednek Jaclyn Hillt tartod. Az ő hatására kezdtél videózni?

Valóban ő az egyik kedvencem, de nem miatta kezdtem el videókat csinálni. Legelőször – amikor kivételesen nem valami zenei tartalmat kerestem - különböző hajas videókat nézegettem a YouTube-on. Ekkor fedeztem fel a Luxy Hair nevű csatornát, és annyira magával ragadott a dolog, hogy reggeltől estig képes voltam nézni a különböző videókat. Ez a testvérpár inspirált engem, hogy én is belefogjak a videózásba, ugyanis megnyertem egy általuk hirdetett versenyt, így személyesen is megismerkedhettem velük a londoni otthonukban. Valójában ők beszéltek rá arra, hogy elindítsam a saját csatornám.

Sok terméket kapsz kipróbálásra, több kampányban is részt vettél már. Volt olyan ajánlat, amit visszautasítottál?

Többször is előfordult már ilyen. Egyszer felkértek egy hajnövesztő vitaminkészítmény kapcsán, de sajnos el kellett utasítanom. Mindig hosszú hajam volt, hiteltelen lett volna, ha pont én kezdek el ezzel kapcsolatban előtte-utána fotókat mutogatni, mert sosem volt problémám a hajnövesztéssel. Egyszer egy óvszergyártó cég is felkeresett, őket szintén elutasítottam, mert úgy érzem, nem illett volna hozzám a dolog.

Mitől vagy te más, mint a többi magyar influencer?

Talán ezt nálam a követőim tudnák jobban megítélni. Én úgy érzem, hogy az elmúlt években egy közvetlen, kicsit személyesnek is mondható kapcsolatot sikerült kialakítanom a követőimmel. Igyekszem minden megkeresésre érdemben reagálni. Több platformon is elérhető vagyok, amiket rendszeresen látogatok és válaszolok az összes üzenetre. Sokszor érkezik felém olyan visszajelzés, hogy már sok influencernek írtak, de én vagyok az egyetlen, aki ténylegesen válaszolt. Ebből gondolom, hogy én más vagyok ilyen téren.

Több év van a hátad mögött videósként. Szerinted meddig tudod még csinálni?

Minél tovább szeretném folytatni. Bár nem tudom, hogy később egy, két vagy több gyerek mellett hogyan fogom tudni kivitelezni. Mindenképpen addig foglalkoznék ezzel, amíg érdekli az embereket. Ilyen szempontból ők a főnökeim.

Egy csicsergő hang, ami mégis olyan éretten szól korosztályához, hogy több mint 60.000-en követik nap mint nap. Laudon Andi egy sokoldalú tehetség, aki úgy inspirál másokat, hogy nem akarja senkinek megmondani, mi a jó.

Leadfotó és fotók: Karin Dragos

Oldalak

Szólj hozzá Te is!